Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İnşaat Şirketlerinin İflas Erteleme Davalarında Görülen Uygulama Problemleri

Problems in the Application of Bankruptcy Proceedings of Construction Companies

Yahya Deryal

Şirketlerde ve kooperatiflerde iflasın ertelenmesinin iki temel şartı borca batıklık ve iflasın ertelenmesidir. İcra ve İflas Kanunu’nda 2003 yılında yapılan değişiklik ve ilavelerden sonra şirket ve kooperatifler iflasın ertelenmesi yoluna daha sık başvurmaya başlamışlardır. Bu makalede özellikle inşaat sektöründe faaliyet yapan şirketlerin iflası ve iflas ertelemesi incelenecektir. Taşınmaz imalatı ile uğraşan ticaret şirketlerinin iflas ertelemesi nedeniyle yaşadıkları bir kısım problemler ele alınmıştır.

İflas, İflasın Ertelenmesi, Borca Batıklık, İnşaat Şirketleri, İyileştirme Projesi, Alacaklıların Korunması, Finansal Kiralama.

The bankruptcy of companies and cooperatives can be adjourned based on two conditions which are insolvency and rehabilitation project. Following the amendments and supplements to the Execution and Bankruptcy Code in 2003, companies and cooperatives have more frequently applied the procedure for bankruptcy adjournment. In this article, it will be examined bankruptcy and bankruptcy adjournment in construction companies. It will be dealt with some problems faced by construction corporations due to bankruptcy adjournment.

Bankruptcy, Adjournment of Bankruptcy (Postponing of Bankruptcy), İnsolvency, Construction Companies, Rehabilitation Project, Protection of Creditors, Financial Leasing.

A. İFLASIN ERTELENMESİ ŞARTLARI

2004 sayılı İcra ve İflas Kanununda düzenlenen iflasın ertelenmesi kurumu, bu Kanunu köklü biçimde değiştiren 17.07.2003 tarih ve 4949 sayılı Kanunun 49. ve 50. maddeleri ile değiştirilmiş ve yeni hükümler ilavesi ile geliştirilmiştir.

Bu yeni düzenlemeye göre, sermaye şirketleri ile kooperatiflerin borçlarının aktifinden fazla olduğu idare ve temsil ile vazifelendirilmiş kimseler veya tasfiye halinde tasfiye memurları veya bir alacaklı tarafından beyan ve mahkemece tespit edilirse, önceden takibe hacet kalmaksızın bunların iflasına karar verilir (m.179/I).