Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

6102 Sayılı Yeni Türk Ticaret Kanununda Düzenlenen Suçlar

The Crimes in New Turkish Commercial Code Number Ed 6102

Recep Gülşen

Bu makalede, Yeni Türk Ticaret Kanunundaki suçlar ve cezaları açıklanmaktadır.

Ticari Suçlar, Türk Ticaret Kanunundaki Suçlar, Hapis Cezası, Adli Para Cezası.

This article describes the new Turkish Commercial Code, offenses and penalties.

Commercial Crimes, Crimes of the Turkish Commercial Code, Prison Sentences, Judicial Fine.

I. GENEL OLARAK

Ticaret hayatının, kural olarak devletin müdahalesi olmaksızın serbestçe yerine getirilmesi gereklidir. Ancak devletler, ticaretin doğru şekilde yapılabilmesi için ticaret düzeni açısından, belirli şartlarla bazı düzenlemelerle müdahale etmektedir. Bu nedenle hukuk sistemimizde de bir takım fiiller suç sayılmıştır. Bu bağlamda 6102 sayılı 13.1.2011 tarihinde kabul edilen, 14.02.2011 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan ve 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren Yeni Türk Ticaret Kanununda da çeşitli suçlara yer verilmiştir. Bu kanunda ticaret hayatının ceza hukuku yoluyla aşırı bir şekilde kısıtlanmaması amacıyla ultima ratio (son çare) ilkesinin1 bir gereği olarak bazı fiiller cezalandırmaya tabi tutulmuştur2. Ancak ifade edelim ki, doktrinde bu kanunda düzenlenen bu fiillerin suç olarak düzenlenmesi suretiyle adli para cezası ve/veya hapis cezasının öngörülmesiyle, tacirler, şirket yöneticileri ve temsilcileri hakkında ceza yargılamasına gidilmesi dolayısıyla adli sicilde sabıka kaydına yol açılması eleştirilmekte ve ekonomik suçun cezasının da ekonomik olması gerektiğinden bahisle, bu fiillerin çoğunun ticari kabahat olması gerektiği ileri sürülmektedir3.

Bu çalışmamızda, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunundaki deniz ticareti ile haksız rekabete ilişkin suçlar bir yana bırakılarak aşağıdaki diğer suçlar ele alınmıştır: Usulsüz ticaret unvanı koyma, devretme, devralma ve kullanma suçları; bağlı ve hakim şirketlerin raporlarının düzenlenmemesi veya kanuna aykırı şekilde düzenlenmesi suçu; gümrük ve ticaret bakanlığı denetim elemanlarına bilgi ve belge verilmemesi suçu; gerçeğe aykırı surette kurucular beyanı düzenlenmesi suçu; pay sahiplerinin şirkete borçlanma yasağının ihlali suçu; pay sahibi olmayanların şirkete borçlanma yasağının ihlali suçu; ticari defterler bağlamında işlenen suçlar; ticari sırları açıklama suçu; sermaye hakkında yanlış beyanlar ve ödeme yetersizliğinin bilinmesi suçu; ayınlara değer biçilmesinde yolsuzluk yapma suçu; usulsüz halktan para toplama suçu; internet sitesi oluşturulmaması veya var olan sitenin bir bölümünün bilgi toplumu hizmetlerine özgülenmemesi veya internet sitesine içerik konulmaması suçları.

II. 6102 SAYILI YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNDA DÜZENLENEN SUÇLAR

Türk Ticaret Kanununun 51/3. maddesine göre, bu kanunun 46. maddesini ihlal edenler veya 49. maddesine aykırı olarak ticaret unvanını devredenlerle devralan ve kullananlar, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezasıyla cezalandırılır. Bu maddede iki ayrı suça yer verilmiştir: İlkin, Türk Ticaret Kanununun 46. maddesinin ihlali suç oluşturmaktadır. Bu kanunun 46. maddesi uyarınca, tacirin kimliği, işletmesinin genişliği, önemi ve finansal durumu hakkında, üçüncü kişilerde yanlış bir görüşün oluşmasına sebep olacak nitelikte bulunmamak, gerçeğe ve kamu düzenine aykırı olmamak şartıyla; her ticaret unvanına, işletmenin özelliklerini belirten veya unvanda yer alan kişilerin kimliklerini gösteren ya da hayalî adlardan ibaret olan ekler yapılabilir. Tek başlarına ticaret yapan gerçek kişiler ticaret unvanlarına bir şirketin var olduğu izlenimini uyandıracak ekler yapamazlar.