Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Tokat İli Beyaz-kod Uygulaması

Ali KARAKURT

Beyaz-Kod, Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarında görev yapan sağlık çalışanlarının, sağlık hizmeti sunumu sırasında veya bu görevlerinden dolayı kanunlarda suç olarak tanımlanan bir fiilin gerçekleşmesi durumunda, kendilerinin veya vefatları halinde kanuni mirasçılarının hukuki yardım talep etmeleri halinde kurum vekillerinin şiddete maruz kalan personelin şahsi vekili gibi hareket ederek dava dosyasını takip etmesini ve hukuki yardımda bulunmasını yasalar ve yönetmelikler çerçevesinde düzenleyen bir durumdur. Hazırladığım çalışmada, Beyaz-Kod öncesi sağlık çalışanlarının hukuki durumu, Beyaz-Kod düzenlemesine zemin hazırlayan toplumsal olaylar ve kamuoyu baskısı, yasal düzenlemenin mahiyeti, söz konusu düzenlemenin olumlu-olumsuz sonuçları ve çözüm önerileri üzerinde değerlendirmeler yapılacaktır.

II. BEYAZ-KOD ÖNCESİ TÜRKİYE VE BEYAZ-KOD UYGULAMASINI HIZLANDIRAN OLAYLAR

Beyaz-Kod düzenlemesi olmadan önce Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarında çalışan personellere karşı hasta ve hasta yakınları tarafından uygulana sözel ve fiziksel şiddete yönelik özel bir mevzuat düzenlemesi yer almamaktaydı. Zira sözel şiddet olarak değerlendirdiğimiz hakaret içeren suçlar ağırlıklı olarak adliyelere intikal ettirilmeden hastaneler içinde kapatılmakta, sadece fiziksel şiddet olarak nitelendirilen kasten yaralama ve benzeri suç tipleri adliyelere intikal ettirilmekteydi. Bu şekilde adliyeye intikal eden dosyalar şiddete maruz kalan sağlık çalışanları tarafından bizzat takip edilmekte veya görev yaptığı yerlerde serbest avukatlara verdikleri vekâletlerle dosyalarını takip etmekteydiler.

Yukarıda belirtilen durumu değiştiren ve Sağlık Bakanlığı tarafından sağlık çalışanlarına yönelik hukuki koruma getiren düzenlemeyi tetikleyen olay, Gaziantep Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi'nde Göğüs Cerrahi Uzmanı Dr. Ersin Arslan'ın bir hasta yakını tarafından bıçaklı saldırı sonucu öldürülmesiyle olmuştur. Zira bu durum gerek sağlık çalışanları açısından gerek ülkemiz kamuoyu açısından bir kırılma noktasıdır. Söz konusu saldırıyı ve sonuçlarını daha iyi anlayabilmek için ilgili dönemde ulusal yayın yapan gazetelerin internet sitelerindeki haberleri dikkatli incelememiz gerekmektedir. Milliyet Gazetesi’nin 19/04/2012 tarihinde internet sitesinde yayınladığı haber:1