Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Genç Hukukçulara (Kızım Sana) Birkaç Öğüt (Gelinim Sen Anla)

For Young Lawyers a Few Advise

Etem Sabâ ÖZMEN

Son zamanlarda hukuk mesleğinin icrasında bilimsellikten uzaklaşma yolunda yaşanan olumsuzluklar giderek artmaktadır. Hızla artan hukuk fakültesi sayısını göz önüne aldığımızda hukuk eğitimindeki kalitenin düşmesi eğilimi ve bilimsellikten uzaklaşma gibi olumsuzluklar bu makalenin yazılmasına sebep olmuştur. Hukuk eğitimindeki kalitenin düşmesini sadece hukuk fakültesi sayısının artmasına bağlanamayacağı ise açıktır. Bu yöndeki görüşüm çalışmada bazı hususlara dikkat çekilerek ve durumun ciddiyeti vurgulanarak örneklendirilecektir. Bu çalışmada özellikle ve öncelikle şu hususlar değerlendirilecektir: Doktrin tarafından yasal tabirlerin kullanılması gerekmektedir ve hukukçuların ancak aynı terminolojiyi kullanmaları sonucu birbirlerini anlamalarının imkân dâhilindedir. Özellikle Kanun değişikliklerinden sonra yeni terimler tercih edilmeli ve eski terimler terk edilmelidir. Yargıtay’ında aynı şekilde eski alışkanlıkla kullandığı terimlerden vazgeçmesi gerekmektedir. Hukuki yazışmalarda kullanılan dil ve ifadeler oldukça ise hatalıdır.

Hukuk Eğitimi, Hukuki Terim, Terminoloji, Hukuki Yazışma, İçtihat.

Recently, the experienced negatives that in the moving away from scientific way, in the exercise of legal profession are progressively increasing. The purpose of writing this article are the increasing of the number of law schools, the decline of quality of law education, the trend away from science and such as negatives. The reason of decline of quality of the law education is obviously not the only the increasing number of law schools. This view will sample hereinafter with drawing attention to some issues and with emphasize the seriousness of situations. In this article particularly and firstly these issues will be underlined. The doctrine must be used legal terms and it is just possible to understand when the lawyers use the same terminology. Particularly after the revision of codes new legal terms must be preferred and the old terms must be abandoned. Also the Supreme Court must be give up the old legal terms that it with old habits used. The language and expression of legal correspondence are really incorrect.

Education of Law, Legal Term, Terminology, Legal Correspondence, Interpretation.

Bu makalenin yazılış amacı, hukuk mesleğinin icrasında bilimsellikten uzaklaşılma yolunda yaşanan olumsuzluklara dikkat çekmektir. Hukuk eğitimindeki kalitenin düşme eğilimi ve hızla artan hukuk fakültesi sayısını göz önüne aldığımızda bilimsellikten uzak olumsuzluklar bu makaleyi yazmaya sevk etmiştir. Suçun salt hukuk fakültesi sayısının artmasına bağlanamayacağı yönündeki görüşümle birkaç konuya dikkat çekerek durumun ciddiyetini vurgulamaya çalışacağım.

Belirtmek gerekirse bu araştırmada yazar Türkçe ve dil bilgisi üzerine söylemlerde bulunacak değildir. Tamamen uzmanlık alanı dışında olan bu konularda yazar daha önce yaptığı çalışmalarda ve bu çalışmada yapacağı hatalardan dolayı şimdiden özür diler.

Öncelikle bir hukukçu, benimsediği ve eğitim alarak etkilendiği öğretim üyesinin tabirlerine sempati duysa da yasal tabirleri kullanmakla yükümlü olmalıdır. Dil aynı sözcükler üzerinde anlaşmaya varılmak olarak tanımlandırılacaksa hukukçuların birbirini anlayabilmesi ancak aynı terminolojiyi kullanmakla mümkün olacaktır. Bu nedenle yasal terimlerin yerine farklı bir terimin önerilmesi isteniyorsa yasal terimin yanında önerilen terim parantez içinde kullanılmalıdır. Yasal tabirlerin kullanılmamasına olumsuz bir örnek olarak 1994 yılından bu yana Tapu Kanunu m.26’da ve en son 2001 yılı değişikliği ile TMK m.1009’da düzenleme konusu yapılan “arsa payı karşılığı inşaat” tabiri yerine, halen bu konuda “kar karşılığı inşaat, arsa karşılığı inşaat, daire karşılığı inşaat” gibi tabirlerin kullanılması kabul edilemez. Her ne kadar arsa payı karşılığı inşaat tabiri karma nitelikte isimsiz sözleşmeyi isimli hale getirmese de artık yasal tabir mevcut iken herkesin kendine göre alışkanlık kazandığı bir tabir kullanması kabul edilemez1.