Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Belirli Bir Spor Müsabakasının Sonucunu Etkilemek Amacıyla Kazanç veya Sair Menfaat Temin Etme Suçu (6222 Sayılı Kanun M.11)

Hamide Zafer

I. Giriş

Anayasa’da gençliğin ve sporun korunmasına ilişkin hükümlere yer verilmiştir. “A. Gençliğin Korunması” başlığı altında Ay m.58’de “Devlet, istiklâl ve Cumhuriyetimizin emanet edildiği gençlerin müspet ilmin ışığında, Atatürk ilke ve inkılâpları doğrultusunda ve Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü ortadan kaldırmayı amaç edinen görüşlere karşı yetişme ve gelişmelerini sağlayıcı tedbirleri alır. / Devlet, gençleri alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden, suçluluk, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak için gerekli tedbirleri alır” hükmüne; “B. Sporun geliştirilmesi” başlığı altında Ay m.59’da, “Devlet, her yaştaki Türk vatandaşlarının beden ve ruh sağlığını geliştirecek tedbirleri alır, sporun kitlelere yayılmasını teşvik eder. / Devlet başarılı sporcuyu korur.” hükmüne yer verilmiştir. Bu hükümler gereğince devletin, her yaştaki Türk vatandaşının beden ve ruh sağlığını geliştirecek tedbirleri alma ve sporun kitlelere yayılmasını teşvik etme ödevi vardır. Sportif faaliyet ve organizasyonlarda düzenin sağlanması da bu Anayasa hükmünün bir emridir.

Spor, bireyin beden ve ruh sağlığını korumayı amaçlayan kişisel gelişimini destekleyen bir etkinliktir. Ancak spor, sağlıklı bir toplumun oluşturulmasına katkısı nedeniyle kamusal bir yöne de sahiptir. Bireyin kişisel gelişimini ve toplum sağlığını yakından ilgilendiren bu faaliyetin teşvik edilmesi ve desteklenmesi gereklidir. Kişinin beden ve ruh sağlığını koruyabilmesi için bu faaliyetin, spor ahlâkı içerisinde yürütülmesi esastır. Sporda şiddet, düzensizlik ve ahlâksızlık, sporun amacına ve varlık sebebine aykırıdır.

“Sporun yaşam açısından sağlık ve mutluluk kaynağı olması dışında, hem sporcular hem de izleyiciler için büyük bir keyif alanı oluşturarak spor faaliyetlerinin sosyal açıdan genişlemesi ve daha geniş kitlelere yayılması spora duyulan ilgiyi her geçen gün daha da arttırmakta ve spor ekonomisini geliştirmektedir. Sporun profesyonel olarak icra edilmesine başlanmasıyla birlikte, spor sadece zevk için yapılan bir faaliyet olmaktan çıkıp meslek olarak değerlendirilen ve kazanç elde etme amacı güdülen bir uğraş haline de dönüşmüştür”1.