Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Yargı Kararları Işığında Kamu İhalelerine İlişkin Tesis Edilen İdari İşlemlerde Başvuru Yollarının Gösterilmesi Yükümlülüğüne Uyulmaması Sorunu

The Problem of Violating the Liability to State the Application Ways in Administrative Procedures Constituted for Public Tenders in Consideration of Case Law

Volkan SAMADİ
Sidar TUNCA

Anayasa’nın 40. maddesinde yer alan “Devlet işlemlerinde, ilgili kişilerin hangi kanun yolları ve mercilere başvuracağını ve sürelerini belirtmek zorundadır.” kuralının bir gereği olarak, idari işlemlerin ilgiliye tebliğinin biçim ve yöntem kurallarına uygun ve tam olarak yapılması gerekmekte; yazılı bildirimin tam sayılabilmesi için de başvuruda bulunulacak yerin ve süresinin de doğru bir biçimde belirtilmesi gerekmektedir.

Bu durum, özellikle anayasal güvence altına alınan hak arama özgürlüğü açısından vazgeçilmez bir husus olma özelliği taşımaktadır. Bununla birlikte; özelikle kamu ihaleleri açısından oldukça karmaşık bir mevzuatın varlığı ve bu mevzuata ilişkin sıklıkla değişiklikler yapılması nedeniyle ihalelere ilişkin olarak tesis edilen kararlarda, kararlara karşı başvuru yolu ve süresinin zaman zaman idarelerce hatalı bir biçimde gösterilerek ilgililerin yanlış bilgilendirilmesi ve yönlendirilmesi söz konusu olmaktadır. Bu yönde tesis edilen kararlara karşı, ilgililerce kararda gösterilen prosedürün izlenmesi neticesinde gerçekleştirilen başvuruların usul yönünden reddedilmesi yönündeki kararlara uygulamada oldukça sık rastlanılmaktadır. Bu çalışmada, kamu ihalelerine karşı başvuru yolu ve süresinin kararı tesis eden idarece yanlış gösterilmesi üzerine ilgililerin kararda belirtilen başvuru yolunu takip etmeleri neticesinde ortaya çıkan hukuki durum, konuya ilişkin yargı kararları irdelenmek suretiyle incelenecektir.

Kamu İhale Hukuku, Şikayet Başvurusu, İtirazen Şikayet Başvurusu, Hak Arama Özgürlüğü, İdari İşlemlerde Başvuru Yollarının Gösterilmesi Yükümlülüğü.

By force of the rule “Government has to state in its transactions to the concerned people which bodies and by which legislation the applications should be made and their deadlines.” mentioned in 40th article of the Constitution, the administrative processes should be notified to the concerned person thoroughly being conforming with forms and rule of methods, the application place and date should be properly stated that a written notification can be accepted complete.

This situation, carries an unavoidable feature for right to reach legal remedies which is especially guaranteed under the constitution. Nevertheless, because of the existence of rather complicated regulations especially for public tenders and frequent amendments made in the legislation, the concerned persons can be misinformed or directed falsely by the administration in decisions made for the tenders for applying to legal remedies and reclamation period against these rulings Against the decisions facilitated for these decisions of rejection of the applications realized as a result of following the procedures pointed out in the decision by authorities by procedures are frequently encountered. In this work, the legal situation arising from concerned people’s following the application way upon misstatement of application way and deadline by the authorities will be discussed together with case law related to issue.

Public Procurement Law, Complaint Application to the Contracting Authority, The Appeal Application to the Public Procurement Authority, Right to Legal Remedies, Obligation of Indication of the Remedies for Administrative Acts.

I. İdarenin İdari İşlemlerde Başvuru Yollarının Gösterilmesi Yükümlülüğü

En temel anlamıyla hak arama özgürlüğü, devlet karşısında bireyin başvuru hakkı ve bireye başvuru hakkının tanınmasının yanı sıra başvuru hakkının etkin biçimde kullanımı ve hakkın kullanımına ilişkin hukuki koşulların bilinebilirliğini de kapsayan bir kavramdır1.

Bu bağlamda; hukuk devleti olmanın temellerinden biri olan Anayasa’nın 125’inci maddesinde ifadesini bulan, idarenin her türlü eyleminin ve işleminin yargı denetimine tabi olmasına yönelik ilke açısından idari işlemlere karşı başvuru yollarının gösterilmesi ilkesi, idarenin hukuka uygunluk denetiminin etkili şekilde gerçekleştirilebilmesi bakımından en etkili mekanizmalardan birini teşkil etmektedir.

İdari işlemde başvuru yollarının gösterilmesi yükümlülüğü, idari işleme karşı başvuru hakkını kullanacak olan ilgilinin, ne şekilde hareket etmesi gerektiği bilgisinin, idare tarafından ilgiliye bildirilmesidir. Anılan yükümlülük, yalnızca idari işleme karşı başvurulabilecek yollarının değil; başvuru mercilerinin ve sürelerinin de belirtilmesi gerekliliğini içeren bir hukuki müessese olarak karşımıza çıkmaktadır2.