Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Ab Adalet Divanı’nın 15.01.2015 Tarihli Kararı Işığında Avukatlık Sözleşmesinin Bir Tüketici İşlemi Olup Olamayacağı Sorunu

In the Light of EU Court of Justice’s Decision Dated 01.15.2015 the Issue Whether Attorneyship Contract is a Consumer Proceeding

Umut YENİOCAK

Litvanya Yargıtayı’nın başvurusu üzerine AB Adalet Divanı tarafından verilen 15.01.2015 tarihli karara göre, avukatlık sözleşmesinde; müvekkilin gerçek kişi olması, müvekkilin aldığı hukuki hizmetin onun mesleki ya da ticari faaliyetiyle ilgili olmaması ve avukatlık sözleşmesinin avukat ya da meslek örgütü tarafından hazırlanmış bir standart sözleşme olması hâlinde sözleşme, bir tüketici işlemi olarak nitelenebilecek ve AB’nin 93/13 sayılı Direktifi’nde düzenlenen haksız şartlara ilişkin denetim, bu tür avukatlık sözleşmeleri için de uygulanabilecektir. Kararda varılan bu sonuç, 6502 sayılı Kanun çerçevesinde hukukumuz bakımından da genel olarak kabul edilebilir.

Avukatlık Sözleşmesi, Tüketici, Tüketici İşlemi, Avukat, Sözleşme, Müvekkil - Tüketici, Avrupa Birliği, Adalet Divanı, 6502 Sayılı Kanun, Tüketicinin Korunması.

Under the decision of The EU Court of Justice dated 01.15.2015, which given upon application of Supreme Court of Lithuania; Council Directive 93/13/EEC of 5 April 1993 on unfair terms in consumer contracts must be interpreted as applying to standard form contracts for legal services, concluded by a lawyer with a natural person acting for purposes which are outside his trade, business or profession. This conclusion of the Decision is also acceptable in the terms of our legal system within the framework of Law No. 6502 generally.

Contract of Attorneyship, Consumer, Consumer Transaction, Attorney at Law, Contract, Client - Consumer, European Union, Court of Justice, Law No. 6502, Protection of Consumer.

I. Giriş

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun geçtiğimiz yıl yürürlüğe girmesinin ardından, tüketici işlemi olup olamayacağı tartışılan pek çok sözleşme türü bu Kanun’un uygulama alanına dâhil edilmiş oldu. Diğer bir ifadeyle, eski (4077 sayılı) Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun kapsamına girip girmediği tartışılan birçok sözleşme türünün, 6502 sayılı yeni Kanun’da sayılan unsurları içermesi koşuluyla, tüketici işlemi olabileceği kabul edilmiş oldu.

Bu makalede, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun kapsamına ilişkin genel tartışma içinde, özel olarak avukatlık sözleşmelerinden kaynaklanan uyuşmazlıkların Kanun’un kapsamına girip giremeyeceği üzerinde durmak amaçlanmıştır.

Bu amaca hizmet etmek üzere, AB Adalet Divanı’nın verdiği 15.01.2015 tarihli Karar1 ayrıntılı olarak analiz edilecektir. Zira bu Karar, avukatlık sözleşmelerinin hangi durumda bir tüketici işlemi olarak değerlendirilebileceği hususunda önemli tespitler içermektedir. Bu Kararda yer verilen kriterleri izah edip değerlendirerek, hukukumuz bakımından sonuca varmaya çalışacağız.