Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Yeni Türk Ticaret Kanununa Göre Limited Şirket Ortağının, Ortaklıktan Çıkması ve Çıkarılması

Expulsion or Resign of a Limited Liability Company Partner 
According to New Turkish Commercial Code

Sevcan AYDIN

Limited şirket ortaklarına ortaklık sözleşmesi ile şirketten çıkma hakkı tanınabileceği gibi, haklı sebeplerin varlığı halinde dava açarak ortaklıktan çıkmaları da mümkündür. Yeni Türk Ticaret Kanunu ile ortaklara çıkmaya katılma hakkı tanınmıştır.

Çıkmaya katılma, ortaklardan birinin ortaklık sözleşmesindeki çıkma hakkı veren bir hükme dayanarak çıkma isteminde bulunduğu ve haklı sebeple çıkma davası açtığı hallerde, aynı konumda bulunan diğer ortakların ortaklık içinde yürütülen çıkma işlemlerine veya davaya katılmasıdır.Çıkarılma, bir ortağın ortaklık haklarının kendi istek ve iradesi dışında elinden alınması ve şirketle olan bağının koparılmasıdır. Ortaklıktan çıkarılma ortaklık sözleşmesindeki öngörülen sebeplere dayanılarak ortaklar genel kurulu kararıyla olabileceği gibi haklı sebeplerle şirketin feshinin dava edilmesi halinde mahkemenin ortağın çıkmasına karar vermesi şeklinde de gerçekleşebilir.

Çıkma, Çıkmaya Katılma, Çıkarma, Haklı Sebep, Ortağın Kusuru, Ortaklar Genel Kurulu Kararı, Ortaklar Genel Kurulu Kararının İptali, Şirketin Feshi.

Although the right to resign from a company can be recognized to limited liability company partners with a partnership contract, it is also possible to resign by filing a lawsuit when valid reasons exist. With the new Turkish Commercial Code, right to participate to resign from a partnership is recognized to shareholders.

Participating to resign is the participation of other partners being in the same position, to the resigning procedures or lawsuit carried out by one of the partners based upon a provision in the partnership contract which is giving right to resign and filing a lawsuit with a valid reason.Expulsion is dispossessing a partner’s partnership rights without his desire and will and discharging him from the company. Although expulsion from partnership can be through the decision of general assembly of shareholders based upon the reasons stipulated in the partnership contract, it can be realized by the ruling of a court on the expulsion of a partner in case of a dissolution due to valid reasons.

Resign, Participating to Resign, Expulsion, Valid Reason, Partner’s Fault, Decision of General Assembly of Shareholders, Annulment of the Decision of General Assembly of Shareholders, Dissolution of Company.

Giriş

Limited şirketler sermaye şirketi olarak düzenlenmiş olmakla birlikte, anonim şirketlerden farklı olarak bu tür şirketlerde pek çok kişisel unsurlara da yer verilmiştir. Bir başka deyişle, limited şirketlerde şahıs şirketlerine ait nitelikler mevcut olup, ortaklığın kaybedilmesiyle ilgili hususlar buna örnek gösterilebilir.

Ortaklık sözleşmesiyle şirketten çıkma hakkı tanınabilir ve bu hakkın kullanımı belirli şartlara tabi tutulabilir. Çıkma bozucu yenilik doğuran bir hak olduğundan, çıkma bildirimini alan şirketin bu bildirime onay vermesi gerekmez1. Her ortak, haklı sebeplerin varlığı halinde şirketten çıkmasına karar verilebilmesi için dava açabilir. Mahkeme istem üzerine, TTK m.638 uyarınca, dava süresince, davacının ortaklıktan doğan haklarından ve borçlarından bazılarının veya tümünün dondurulmasına veya davacı ortağın durumunun teminat altına alınması amacıyla diğer önlemlere karar verebilir. Bir sebebin haklılığını değerlendirmek hâkimin takdir hakkına giren sübjektif bir konudur. Haklı nedenler; şirketin durumundan, ortakların birbirleriyle ya da şirket ile olan ilişkilerinden veya ortağın kişisel durumundan doğabilir2.

Ortaklardan biri şirket sözleşmesindeki hükme dayanarak çıkma isteği veya haklı sebeplerden dolayı çıkma davası açtığı takdirde, müdür veya müdürler gecikmeksizin diğer ortakları durumdan haberdar ederler. Diğer ortaklardan her biri, haberin kendisine ulaştığı tarihten itibaren bir ay içinde ortaklık sözleşmesinde öngörülen haklı sebep kendisi yönünden de geçerliyse, kendisinin de çıkmaya katılacağını müdürlere bildirmek, açacağı bir davayla haklı sebepler dolayısıyla çıkma davasına katılma hakkına sahiptir. Çıkan tüm ortaklar, esas sermaye paylarıyla orantılı olarak, eşit işleme tabi tutulurlar3.