Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Münih Uluslararası Patent Hukuku Konferansı “Patent Davalarında Yargılama Giderleri”

Munich International Patent Law Conference “The Cost of Litigation Patents”

İlhami GÜNEŞ

Avrupa Patent Ofisi’nin daveti üzerine, Münih’te düzenlenen “Patent Davalarında Yargı Giderleri” konulu konferansa katıldım. İlk bakışta pek de önemli ve esaslı görünmeyen yargılama giderlerinin patent davalarına ve rekabet edenlere etkisi bu konferansta detaylı biçimde masaya yatırıldı. İşin farklı hukuk sistemleri ve ülkelerdeki boyutu ele alındı.

Patent Yargılama Maliyeti, Kaldıraç, Mahkeme Harçları, Avukatlık Ücretleri.

I participated to Munich International Patent Law Conference on “The Cost of Litigation Patents” by the invitation of European Patent Office at June 19th 2015. At first sight, litigation costs issue seems unimportant and unsubstantial but its effect to parties and competitors has been scrutinized in this conference. The various aspects of the litigation costs have been handled within different law systems and countries.

Cost of Litigation Patents, Leverage, Court Fees, Attorney Fees.

Katıldığım “Patent Davalarında Yargılama Giderleri” başlıklı uluslararası konferans Bavyera Adalet Bakanı W. Bausback, Alman Marka ve Patent Ofisi başkanı C. R. Schaffer ve Münih Teknik Üniversitesi’nden Prof. C. Ann’ın açılış konuşmaları ile başladı. Fikri mülkiyet hukuku ve özellikle Patent hukuku ile ilgilenenler için ilginç bulunabilecek olan konferans sonrası izlenimlerim şöyledir:

Avrupa Patent Ofisi ve bazı patent bürolarınca desteklenmiş olan ve Alman Marka/Patent Ofisinde düzenlenen konferansta ve panelde patent davalarında yargılama maliyetleri sorunu ele alındı. Patent davalarında yargılama giderleri gerçekten de büyük bir sorun olabilmekte. Genellikle, gerek avukatlık ücretleri gerek davasına bağlı olarak çeviri ücretleri bir hayli ağır masraf anlamına gelmektedir. Bu konu, ülkeden ülkeye ve hukuk sistemine göre de farklılıklar arz etmektedir. Nitekim Birleşik Avrupa Patent Mahkemesi (UPC; Unified Patent Court) kurma ve çalıştırma gayretlerinin altında yatan bir diğer ihtiyaç da, bu noktadan kaynaklanmaktadır.

Münih’te 19.06.2015 tarihinde, Avrupa Birliği üyesi ülkelerden ve Birlik dışı Avrupa ülkelerinden gelen, hâkim, avukat ve patent vekillerinden oluşan 150’yi aşkın katılımcı ile gerçekleşen bu etkinliğe, Avrupa Patent Ofisi de idari ve mali yönden destek oldu. Konferansta, yetkin ve uzman patent veya fikri mülkiyet hâkimlerinin ve hukukçuların milli hukuklarını temsilen sunumları yoluyla konunun uluslararası alandaki görünümünün ele alınması sağlandı.