Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Tüm Yönleriyle Limited Şirketler

Limited Liability Companies With All Aspects

Ufuk ÜNLÜ

Limited şirket, bir veya daha çok gerçek veya tüzel kişi tarafından bir ticaret unvanı altında belirli bir iktisadi amacı gerçekleştirmek üzere kurulan, ortakların yalnız mal varlıklarıyla sorumlu oldukları şirket türüdür. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun anonim şirkete ilişkin hükümlerinin birçoğu kıyasen limited şirketlere de uygulanmaktadır. Ancak sayıları gün geçtikçe artan limited şirketlerin anonim şirketlere ilişkin düzenlemelerden farklılaşan yönlerinin de bilinmesi gerekmektedir. Bu maksatla hazırlanan yazımızın içeriğinde ticari hayatta önemli bir yere sahip olan limited şirketlere ilişkin düzenlemeler tüm yönleriyle açıklanacaktır.

Limited Şirket, Sözleşme, Ek Ödeme, Yan Ödeme.

Limited liability company is a company type found by one or more natural or legal entity to realize a specific aim under the business name that shareholders are only responsible only with their own properties. Most of the provisions of Turkish Commercial Code no.6102 concerning joint stock companies are applied to limited liability companies by analogy. But limited liability companies’ differentiating aspects from the regulations concerning joint stock companies should also be known. In the content of our essay prepared for this aim, the arrangements concerning limited liability companies will be explained with all aspect.

Limited Liability Company, Contract, Additional Payment, Subsidiary Payment.

1. Giriş

Bilindiği üzere, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 573 ilâ 644’üncü maddeleri arasında limited şirkete ilişkin düzenlemeler yer almaktadır. Söz konusu düzenlemelerle birlikte limited şirketler açısından birçok yenilik de hayata geçirilmiştir. Anılan Kanuna göre limited şirket, bir veya daha çok gerçek veya tüzel kişi tarafından bir ticaret unvanı altında kurulur; esas sermayesi belirli olup, bu sermaye esas sermaye paylarının toplamından oluşur. Limited şirketlere bir sınırlama yapılmaksızın tüm tüzel kişiler ortak olabilir. Bu durum, uygulamadaki bazı görünüşte ortaklarla kurulan limited şirketlerden doğan kötüye kullanmalara da engel olmaktadır. Limited şirketlerde ortaklar, şirket borçlarından sorumlu olmayıp, sadece taahhüt ettikleri esas sermaye paylarını ödemekle ve şirket sözleşmesinde öngörülen ek ödeme ve yan edim yükümlülüklerini yerine getirmekle yükümlüdürler. Ayrıca limited şirket, kanunen yasak olmayan her türlü ekonomik amaç ve konu için kurulabilir.

Ülkemizde kurulu bulunan sermaye şirketleri arasında önemli bir orana sahip olan limited şirketleri ele alacağımız bu yazımızda, limited şirketlere ilişkin ortaklık kavramı, şirket sözleşmesi ve sözleşmenin değiştirilmesi usulü, sözleşmede zorunlu/zorunlu olmayan unsurlar, genel kurulun toplanması ve karar alma süreci, esas sermaye payının işlemlere konu olması hususları üzerinde durulacaktır.

2. Limited Şirketlerde Ortakların Sayısı

Limited şirketlerde ortakların sayısı elliyi aşamaz. Dolayısıyla tek kişilik limited şirkete olanak verilirken, en çok elli ortak sınırlaması korunmuştur. Elli ortak sınırının aşılmamasına, hem müdürler hem de genel kurul dikkat etmeli; bu hususta özen göstermeli, sınırı aşan tescillere onay vermemelidir.