Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Sigara İçme Yasağı

M. Lamih ÇELİK

ÖZET:

Yazıda sigara içme yasağının alanını genişleten ve 19.05.2008 tarihinde yürürlüğe giren olan 5727 sayılı Yasa hükümleri, Kabahatler Kanununun 39. maddesi ile birlikte ele alınarak yasağın uygulama alanlarına ilişkin bilgiler verilmektedir.

Anahtar Kelimeler: Tütün mamulleri, sigara içme yasağı, sigara içme odası, para cezası, Kabahatler Kanunu, Tütün Kontrol Çerçeve Sözleşmesi, Ulusal Tütün Kontrol Programı.

Tütün kullanımı, çok yaygın bir bağımlılık çeşidi olmasının yanı sıra, tütün ve dumanında bulunan maddelerin insan sağlığı üzerine yaptığı olumsuz etkiler nedeniyle dünyanın ve ülkemizin en önemli ve önlenebilir halk sağlığı sorunlarından biridir.

Tütün kullanımının giderek artmasına, dünya çapında insan sağlığını tehdit edebilecek boyutlara ulaşmasına ve tütün şirketleri tarafından pazar oluşturma stratejilerine karşı geliştirilen ve bu konudaki ilk uluslararası anlaşma özelliğini taşıyan "Tütün Kontrol Çerçeve Sözleşmesi", 21 Mayıs 2003 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü’nün 56. Dünya Sağlık Asamblesinde kabul edilmiştir. Mezkûr Sözleşme, 5261 sayılı Kanun ile ülkemiz tarafından da kabul edilmiş ve 30 Kasım 2004 tarihli ve 25656 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu sözleşmenin 8. maddesine göre; “Her bir Taraf, kapalı işyerlerinde, toplu taşıma araçlarında, kapalı kamu alanlarında ve gerektiğinde, kamuya açık diğer yerlerde tütün dumanına maruz kalmayı engellemek için, ulusal yasalarla belirlenen mevcut resmi yetki alanlarında, etkin yasal, icrai, idari ve/veya diğer önlemleri alacak ve uygulayacak ve bu önlemlerin, yetkisine giren diğer düzeylerde de kabulü ve uygulanmasını etkin bir şekilde teşvik edecektir.” 19. maddesinde ise “Taraflar, tütün kontrolü amacıyla, gerekirse tazminatı da içeren cezai veya hukuki sorumlulukları düzenleyecek yasaları çıkarmayı veya mevcut yasaları geliştirmeyi göz önünde bulunduracakları” yükümlülüğü düzenlenmiştir. Bu Sözleşme çerçevesinde “Ulusal Tütün Kontrol Programı” oluşturularak Başbakanlığın 2006/29 sayılı Genelgesi ile 7.10.2006 tarihli ve 26312 sayılı Resmî Gazetede yayımlanmıştır. Programda “2006 yılı sonuna kadar kamu hizmet binalarının kapalı alanlarında tütün mamulü tüketiminin tamamen engellenmesi” hedefi, ancak 2008 yılında yapılan ve çalışma konumuz olan yasa değişikliği ile gerçekleştirilebilmiştir.