Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Resmi Belgede Sahtecilik

Crime of Forgery of Official Documents

Sedat Şan

Resmi belgede sahtecilik suçuyla toplumda bu nevi belgelerin geçerliliğine olan inanç ve güven korunmak istendiğinden bu suç 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun sistematiği açısından “Topluma Karşı Suçlar” başlıklı üçüncü kısmın “Kamu Güvenine Karşı Suçlar” isimli dördüncü bölümünde düzenlenmiştir.

Bu doğrultuda, resmi belgede sahtecilik suçuyla uygulamada sıklıkla karşılaşılması ve suçun teknik ayrıntılara sahip olması nedenleriyle, makalemizde, 765 sayılı Türk Ceza Kanununun ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun açıklamalarına ve doktrindeki yaklaşımlara yer verilerek, Yargıtay kararları ışığında konunun aydınlatılmasına katkı sağlanmak istenilmiştir.

Resmi Belgede Sahtecilik Suçu, Sahtecilik, Resmi Belge, Belgede Sahtecilik, Kamu Güveni.

Within the scope of 5237 numbered Turkish criminal law, this crime is regulated in the crimes against the public security which is the fourth section of crimes against society which is third section because the faith and trust which are for the validity of official documents are wanted to be protected with this law.

Accordingly, because there is a lot of crime of forgery of official documents in the evaluation and this crime has technical detail, we wanted to contribute the clarification the subject which is in the light of court of appeal decisions while mentioning the explanations of 765 and 5237 numbered Turkish criminal law in this article.

Crime of Forgery of Official Documents, Forgery, Official Documents, Crime of Forgery of Documents, Public Security.

I. GİRİŞ

Hukuki ilişkiler, toplumların gelişmesiyle doğru orantılı olarak gelişim göstermekte ve bu gelişmeye bağlı olarak da çeşitlilik kazanmaktadır. Her yeni gün ortaya çıkan yeni ihtiyaçlar, beraberinde yeni sorunları ve yeni çözüm şekillerini doğurmaktadır. Bireylerin kendi arasında ve devletle olan ilişkilerini düzenlemede hukuki kaideler en önemli faktörü oluşturmaktadır. Bu bağlamda bireylerin birbirleri arasındaki ilişkilerinde de, devletle olan ilişkilerinde de bir kısım hukuki düzenleyici faktörler, hem var olan ilişkiyi ortaya koymakta hem de oluşabilecek her türlü ihtilafın bertaraf edilmesinde rol almaktadır. Dolayısıyla gelişen toplumda hukuki ilişkinin ispat aracı olarak bireyler ve devlet, işlerini ve işlemlerini düzenledikleri belgeler üzerinden yerine getirmekte, bu duruma bağlı olarak da belgenin sıhhati, yapılan işin ve işlemin sıhhati ve ispatı açısından çok büyük bir önem taşımaktadır. Öyle ki, bu önem belgenin kasıtlı olarak gerçek durumdan farklılık göstermesine yol açan davranışı ceza kanunları aracılığıyla müeyyideye bağlamakta ve belgenin sıhhatine toplumda olan güven ve inanç duygusunun yüksekliğine bağlı olarak da müeyyidenin ağırlığı sonucunu doğurmaktadır.

Makalemizin konusunu oluşturan resmi belgeler, bir tarafı devlet olan ve kamu otoritesinin işlerini ve işlemlerini ihtiva eden belgelerdir. Dolayısıyla toplumda bu belgelerin sıhhatine olan güven duygusu herhangi bir belgenin sıhhatine olan güvenden daha fazladır. Netice itibarıyla, bu nevi belgelerle birçok hak doğurucu iş ve işlem yerine getirildiğinden, bu belgeler üzerinde yapılacak olan gerçeğe aykırı fiiller daha büyük hukuka aykırılıkların doğmasına yol açabilecektir.

Buradan hareketle, hukuka aykırı bir kısım fiilleri müeyyide altına alan resmi belgede sahtecilik suçu makalemizde iki ana bölüm altında araştırma konusu yapılmıştır. İlk bölümünün yayımlandığı bu makalemizde, resmi belgede sahtecilik suçu hakkında genel bilgiler verilerek, belgede sahtecilik suçlarında müşterek terimler ve bu suçlarda korunan hukuki yarar incelenmiştir. Bir sonraki makalemizde ise resmi belgede sahtecilik suçunun maddi, manevi ve hukuka aykırılık unsurları ele alınacak, suçun oluşumu için gerekli olan hukuki sebepler izah edilerek, teşebbüs, iştirak ve içtima müesseselerinin resmi belgede sahtecilik suçuyla olan ilişkisi açıklanacaktır.