Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Avukatlık Sözleşmelerinden Kaynaklanan Uyuşmazlıklarda Görevli ve Yetkili Mahkeme

Authorized Court for the Controversies Caused by Attorney Agreement

Murat Aydın

Avukatlık sözleşmesinin, vekâlet sözleşmesi olmadığı, bu nedenle avukatlık sözleşmesinden kaynaklanan uyuşmazlıklara bakma görevinin tüketici mahkemesinin verilemeyeceği düşünülmektedir.

Avukatlık Sözleşmesi, Vekâlet Sözleşmesi, Tüketici İşlemi, Tüketici Mahkemesi, Asliye Hukuk Mahkemesi.

Attorney agreement is not a contract of mandate and for that reason we think that the controversies caused by attorney agreement will be not conducted by consumer court.

Attorney Agreement, Contract of Mandate, Consumer Operations, Consumer Court, Civil Court of First Instance.

GİRİŞ

Avukatlık sözleşmesinden kaynaklanan uyuşmazlıklara ilişkin davalara bakma görevinin hangi mahkemeye ait olduğu hususunda yapılan tartışmalardan ve gelişmelerden sonra, 2014 yılına kadar bu davalara asliye hukuk mahkemelerinde bakılacağı hususunda bir görüş ve uygulama birliği oluşmuştu.

07.11.2013 günlü ve 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun 28.11.2013 tarihli Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girince, avukatlık sözleşmesinden kaynaklanan uyuşmazlıklara bakmakla görevli mahkemenin hangi mahkeme olduğu hususu bir kez daha tartışma konusu oldu.

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 3’üncü maddesi tüketici işlemini tanımlarken “vekâlet sözleşmesinin” de bu kapsamda olduğunu kabul etmiştir. Bu düzenleme sonrasında, avukat ile müvekkil arasındaki avukatlık sözleşmesinden kaynaklanan uyuşmazlıklarda görevli mahkemenin tüketici mahkemeleri olup olmadığının değerlendirilmesi gerekmiştir.