Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nda Düzenlenen Rüşvet Suçunun Benzer Suçlardan Ayrımı

The Difference Between Bribery Established by 5237 Law Number Criminal Code and Smilar Crimes

Halime Ebru Koçyiğit,M. Emin Artuk

Çalışmada, rüşvet suçunun 6352 sayılı Kanun ile uğradığı değişiklikler kapsamında rüşvet suçunun temel özellikleri üzerinde durulmuş daha sonra rüşvet suçunun benzer suçlardan ayrımı konusuna değinilmiştir.

Suç, Rüşvet, İrtikâp, Görevi Kötüye Kullanma, Nüfuz Ticareti, Dolandırıcılık.

In the study, the fundamental characteristics of bribery crime is emphasized within the context of the amendments made with the Act no. 6352, after then the distinction of the bribery crime from similar crimes is dealt.

Crime, Bribery, Malversation, Misconduct in Office, Trading in Influence, Fraud.

I. GİRİŞ

Sözlük anlamına göre rüşvet, “yaptırılmak istenen bir işte yasadışı kolaylık ve çabukluk sağlanması için bir kimseye mal veya para olarak sağlanan çıkar1 olarak tanımlanmıştır. Rüşvet, kamu görevlisi veya temsilcisi ile özel şahıs arasında yapılan bir anlaşmadır. Rüşvetin temel özelliği, göreve ilişkin bir suiistimali içermesidir2. 2.7.2012 kabul tarihli ve 6352 sayılı Kanun ile İrtikâp, Rüşvet, Görevi Kötüye Kullanma suçlarının yasal unsurları büyük değişikliklere uğramış ve Nüfuz Ticareti suçu ise tamamen yeni bir suç tipi olarak ceza hukukuna girmiştir. “Memur Suçları” olarak adlandırılan bu suçların yasal unsurları birbirine yakın olup, çoğu zaman içi içe geçmekte ve bu sebeple de uygulamada suçun nitelendirilmesinde hatalar yapılmaktadır. Bu doğrultuda, rüşvet suçunun benzer suçlarla ortak özellikleri ve farkları ele alınmış, Yargıtay içtihatları ile suçların unsurlarının daha kolay anlaşılması amaçlanmıştır.

II. GENEL OLARAK

Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) suçlar bahsini düzenleyen ikinci kitabının “Millete ve Devlete Karşı Suçlar ve Son Hükümler” başlıklı 4’üncü Kısmının “Kamu İdaresinin Güvenilirliğine ve İşleyişine Karşı Suçlar” başlıklı 1’inci bölümünde düzenlenen rüşvet suçu, kamu idaresi aleyhine işlenen suçlardan bir tanesidir.

Ceza Kanunumuz 4’üncü Kısmının 1’inci Bölümünü Kamu İdaresinin Güvenilirliğine ve İşleyişine Karşı Suçlara ayırmıştır3. Kamu idaresini, devlet ve diğer kamu tüzel kişilerinin teşrii, idari ve adli işlemleri şeklinde anladığımız takdirde, bu idareye karşı işlenmesi mümkün olan fillerin yalnızca Türk Ceza Kanunu’nun dördüncü kısmının birinci bölümünde “Kamu İdaresinin Güvenilirliğine ve İşleyişine Karşı Suçlar” başlığı altında sayılan suçlardan ibaret olmaması gerektiği kolaylıkla anlaşılır4. Nitekim kanunumuz başka bölümlerde düzenlediği suçlarla bu noksanı tamamlamıştır.