Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Elektronik Bilet Uygulamasının Kişisel Verilerin Korunması Açısından Değerlendirilmesi

Evaluation of Electronic Ticketing System in Terms of the Protection of Personal Data

Hakkı Mert Doğu

Elektronik bilet, Türk sporu için yeni bir uygulamadır. Ancak elektronik bilet uygulamasında kişisel verilerin korunması açısından bazı hukuka aykırılıklar vardır. Çalışmada, bu hukuka aykırılıklar üzerinde durulmuştur.

Spor, Spor Müsabakası, Elektronik Sistem, Kişisel Veri, Kişisel Verilerin Korunması, Elektronik Bilet, Rıza, Dijital İmza, Federasyon, Profesyonel Lig.

Electronic ticketing system is a new application for Turkish sports. But there are some illegality in terms of protection of personal data in the implementation of electronic ticketing system. This article is focusing on illegal aspects of this subject.

Sports, Sports Events, Electronic System, Personal Data, Protection of Personal Data, Electronic Tickets, Consent, Digital Signature, Federation, Professional League.

I. GİRİŞ

Spor gündelik hayatın her alanında karşımıza çıkmaktadır. İnsanlar, en basit ifadeyle, yürüyüş yaptıklarında bile bu durum sporun konusunu oluşturabilmektedir.

Sporun profesyonelce yapıldığı alanlarda ise, bu profesyonelliğe yakışan, sporun, kurallar çerçevesinde yapılmasıdır. Bununla birlikte, kamu düzeni bakımından spor faaliyetlerinin kanunlar çerçevesinde düzenlenmesi gerekmektedir. Bu düzenlemelerden bir tanesi de 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun’dur. Bu Kanunla, müsabaka öncesinde, esnasında veya sonrasında, spor alanlarında ya da etrafında çıkabilecek olan olayların önüne geçmek ve gerekli güvenlik önlemlerini almak amaçlanmaktadır.

6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunun 5’inci maddesinin dördüncü fıkrasıyla birlikte Türk sporu, spor müsabakaları alanlarına giriş açısından farklı bir uygulamayla tanışmıştır. Buna göre, spor müsabakalarının yapılacağı alana seyirci girişlerinde elektronik sistem kurulacak ve bu sistem uygulanacaktır. Kısaca “Passolig” de denen bu sistem, yeni bir uygulama olması nedeniyle önem arz etmektedir.