Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Vergi Usul Kanununda Fatura

Rüknettin KUMKALE

1. Faturanın Tarifi

Vergi Usul Kanununun 229. maddesine göre “Fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır.”

Türk Ticaret Kanununun 23. maddesinde konu edilen faturanın açıklanması ile Vergi Usul Kanununun 229. maddesinde hüküm altına alınan faturanın tarifindeki birbirine uyum hemen belli olmaktadır.

Vergi Usul Kanununun 229. maddesine göre, bir faturanın düzenlenebilmesi için, her şeyden önce ticari vasfa sahip bir tüccar tarafından bir malın satılması veya bir işin yapılması gerekmektedir. Burada faturanın düzenleyicisi konumunda bulunan tüccarın bir vergi mükellefi olması ve ticari hüviyetinin bulunması şartı aranmaktadır. Konuya diğer bir yönden yaklaştığımızda vergi mükellefi olmayan ve tüccar vasfı bulunmayan bir kimsenin sattığı emtia veya yaptığı bir iş karşılığında fatura düzenleme mecburiyeti bulunmamaktadır anlamı çıkmaktadır. Zaten bir fatura ancak vergi mükellefi konumunda ve ticari hüviyeti olan hakiki veya hükmi bir şahıs tarafından düzenlenebilmektedir. Çünkü ancak vergi mükellefi olan hakiki ya da hükmü şahıslar fatura bastırabilme ya da noterde tasdik ettirebilme hakkına sahiptir.