Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Futbol Taraftarlarının Hakaret İçeren Tezahürat Eylemlerinin Ceza Hukuku Açısından Değerlendirilmesi

A Criminal Law Assessment of Defamatory Actions Committed by Football Fans

Fatma KARAKAŞ DOĞAN

Bu çalışmada futbol taraftarlarının davranışları ile özellikle hakaret ve ayrımcılık içeren tezahürat eylemleri üzerinde çalışılmıştır. Çalışmada futbol taraftarlarının çirkin ve ayrımcı tezahürata yönelmesinin psikolojik ve sosyolojik nedenleri ile bu yönlü eylemlerin hukuki olarak nitelendirilmesi üzerinde durulmuştur. Futbol taraftarlarının hakaret ve ayrımcılık içeren tezahürat eylemleri bakımından uygulama alanı bulabilecek Türk Ceza Kanunun, 6222 Sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesi Hakkında Kanun ve Futbol Disiplin Talimatının ilgili hükümleri uygulamadan örneklerle desteklenerek ve karşılaştırılarak anlatılmıştır.

Futbol, Taraftar, Çirkin Tezahürat, Ayrımcı Tezahürat, 6222 Sayılı Kanun, Şeref, Şerefe Karşı Suçlar, Futbol Disiplin Talimatı.

This study is based on the behaviour and ‘cheers’ of football team supporters, especially the ones involving defamation and/or discrimination. Topics considered include psychological and sociological reasons behind above mentioned tendencies as well as their determination in the legal sphere. Relevant provisions of Turkish Criminal Code, the Prevention of Violence and Disorder in Sports Law (No: 6222) and the Football Disciplinary Order will be examined with examples and comparisons from practice.

Football, Supporters, Fans, Cheers, Booing, Discrimination, Turkish Criminal Code, Law 6222, Dignity, Crimes Against Dignity, Disciplinary Order.

Futbol taraftarlarının davranışları üzerine çeşitli araştırmalar yapılmasının ve literatüre konu edilmesinin en önemli nedeni, futbolun tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bir endüstri haline gelmesi olsa gerektir.

Futbol, diğer spor dallarından ayrı bir gelişim göstermiş ve günümüzde milyonlarca insanı peşinden sürükleyen bir sektöre dönüşmüştür. Bu gelişmede astronomik transfer ücretlerinin, reklam ve sponsorluk başta olmak üzere çeşitli alanların payı bulunmaktadır.1

Futbol sıklıkla yol açtığı sorunlardan birisi olan taraftarların davranışları ile de gündeme gelmektedir. Futbol karşılaşmaları sırasında seyirciler normal yaşamlarının dışına çıkmakta ve farklı kimliklere bürünmektedir. Nitekim tüm spor dalları arasında kitle psikolojisinin yol açtığı şiddet olaylarının en sık rastlandığı spor dalı olarak futbolun özel bir yeri bulunmaktadır.2 Kalabalığın içinde kişilikleri kaybolan seyirciler, dış uyaranların da etkisi ile bazı olayların faili olabilmektedir. Kuşkusuz sporda şiddeti o toplumun, kitlenin ve bireyin sosyal koşullarından bağımsız düşünmek mümkün değildir. Sporda şiddet ve çirkin tezahürat konusunda aynı toplumun farklı kesimleri arasında dahi davranış farklılıkları olduğu belirtilmektedir. Bu bağlamda yaş, cinsiyet, meslek, eğitim durumu gibi farklılıklar önem taşımaktadır.3 Bununla birlikte şiddetin sporla ve özellikle futbol ile birlikteliği diğer alanlara göre daha az yadırganmaktadır.4