Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nda Nefret ve Ayrımcılık Suçu (TCK m. 122)

Hate and Discrimination Offense (Article 122) Under Turkish Criminal Code No.5237

Ümit KOCASAKAL

İlk defa 5237 sayılı TCK ile hukukumuza giren ayrımcılık suçu, 2.3.2014 tarihli ve 6529 sayılı Kanun ile “Nefret ve ayırımcılık” başlığı altında yeniden düzenlenmiş, gerek maddi unsur, gerekse manevi unsurda önemli sayılabilecek değişiklikler getirilmiştir. Bu değişiklikle birlikte, Anayasa Mahkemesi’nin kararları doğrultusunda belirlilik ilkesine aykırı olan ve ayrımcılık nedenleri kapsamında yer verilen “ve benzeri sebeplerle” ibaresi madde metninden çıkarılmış, bu nedenler tadadi ve tahdidi olarak sayılmıştır. Bu değişikliklerle birlikte yeni bazı hukuki sorunlar ortaya çıkmaktadır ve bunlar suçun yeniden unsurları itibariyle irdelenmesini gerektirmektedir. Ayrımcılık suçu, eşitlik ilkesi ile de yakından ilintilidir.

Ayrımcılık, Eşitlik İlkesi, Keyfi Muamele, Nefret, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Anayasa, Anayasa Mahkemesi, Özel Önlemler.

Introduced in our law with the Turkish Criminal Code numbered 5237, discrimination offense has been regulated under the title “hate and discrimination” under the Code dated 2.3.2014 and numbered 6529, significant amendments have been made in terms of both material and moral elements. With this amendment, featured under the scope of the reasons for discrimination, the phrase “and on grounds of other reasons”, which is against the principle of clarity and definiteness in line with the Constitutional Court decisions, has been removed from the text of the article, and these reasons have been regarded as conclusive. These amendments have led into some legal problems and these very problems deem it necessary to address the elements of this offense. Discrimination offense is closely related to the principle of equality.

Discrimination, Principle of Equality, Arbitrary Treatment, Hate, European Convention on Human Rights, European Court of Human Rights, Constitution, Constitutional Court, Special Measures.

GİRİŞ

765 Sayılı TCK' da bulunmayan bu suç tipi ilk olarak 5237 Sayılı TCK ile ceza hukuku mevzuatımıza girmiştir. Esasen ilk kez bu suç tipi, 12.05.2003 tarihinde meclise sevk edilen 2003 tarihli Türk Ceza Kanunu Hükümet tasarısında gündeme gelmiştir. Tasarının 170. maddesinde suç tipi şu şekilde düzenlenmekte idi:

“Kişiler arasında köken, cinsiyet, aile durumu, örf ve adet, siyasal düşünce, felsefi inanç, sendika, bir etnik gruba mensupluk, ırk, din, mezhep nedeniyle ayırım yaparak;

1. Bir taşınır veya taşınmaz malın satılmasını, devrini veya bir hizmetin icrasını veya hizmetten yararlanılmasını engelleyen veya kişinin işe alınmasını veya alınmamasını yukarıda sayılan hallerden birine bağlayan;