Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Trans Birey Uygulaması Örneğinde “Rahatsız Etme Kabahati” Üzerine Bazı Tespit ve Değerlendirmeler

Some Determination and Evaluations on Misdemeanor of Bother in The Example of Application of Transgender Individual

Arzu BALAN

Türk Hukukunda kabahatler, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu ile Ceza Kanunu kapsamından çıkarılmıştır. Ancak kabahatlerin ayrı bir kanunda düzenlenmesi, evrensel hukuk kuralları ve Ceza Hukuku’na özgü ilkelerin Kabahatler Hukuku’na uygulanması gerekliliğini ortadan kaldırmamıştır. Bu kapsamda makale konusunu, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun “İkinci Kısım”, “Çeşitli Kabahatler” başlığı altında düzenlenen “Rahatsız Etme Kabahati” oluşturmaktadır. “Rahatsız Etme Kabahati”’nin özel olarak trans birey odaklı uygulandığı gerçeği ise makalenin bir diğer nesnesinin trans bireyler olarak belirlenmesine neden olmuştur. Ceza Hukuku ilkelerinin Kabahatler Hukuku’na uygulanmasının gerekliliği, trans bireylere uygulanan idari para cezalarının hukuka aykırılıkları üzerinden tartışma konusu edilmektedir. Makale ile amaçlanan, saha araştırması ile elde edilen idari para cezaları uygulamaları üzerinden “Rahatsız Etme Kabahati” düzenlemesini deneysel bir analize tabi tutmaktadır.

Kabahat, Suç, Trans Birey, İdari Para Cezası, İdari İşlem, Nefret Suçu, Ayrımcılık Suçu.

Misdemeanors are excluded from the scope of the Criminal Code with the Law on Misdemeanors numbered 5326 in Turkish Law. However, the fact that misdemeanors are regulated under a separate law do not eliminate the application of universal legal rules and principles specific to the Criminal Law. In this context, article topics, “Disturbance Misdemeanor” which is a misdemeanor regulation in this regard is regulated under the title of “Part Two”, “Miscellaneous Misdemeanors” of the Law on Misdemeanors numbered 5326. “Disturbance Misdemeanor” is implementation of transgender people specifically focused on the fact that the article has led to the identification as transgender individuals of another object. The requirement applies to the Misdemeanors Law principles of criminal law, the administrative fines imposed on transgender people is debate over illegality. Articles with intended field through the application of administrative fines obtained by the research “Disturbance Misdemeanor” is to be subjected to an experimental analysis of regulation.

Misdemeanor Crime, Transgender Individuals, Administrative Fines, Administrative Procedures, Hate Crimes, Discrimination Crime.

GİRİŞ

765 sayılı (mülga) Türk Ceza Kanunu suçları, cürüm ve kabahat şeklinde ikiye ayrırarak düzenlenmişken; 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu (TCK)’nda bu ayrım benimsenmemiş ve kabahatler, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu (KK) ile yeni bir anlayışla ve bağımsız olarak düzenlenmiştir. Çalışma konumuzu bu anlamda KK içerisinde yer alan “Rahatsız Etme Kabahati” oluşturmaktadır. Ancak bu düzenlemeye geçmeden önce Kabahatler Hukukuna ilişkin kısa bilgi verilecektir.

I. KABAHATLERE İLİŞKİN GENEL BİLGİLER

Tarihsel perspektiften bakıldığında özellikle Kıta Avrupası’nda etkili olan felsefi, sosyal ve siyasi hareketlilik, hukuki anlamda gelişme ve ayrışmayı-sınıflandırılmayı da beraberinde getirmiştir. Modernleşme dönemi olarak ifade edilen bu dönem, 18. Yüzyıl kanunlaştırma çalışmalarına denk gelmektedir.1 Kanunlaştırma tekniğinin gelişmesi neticesinde; suç tasnifleri cürüm, cünha ve kabahat şeklinde yapılan sınıflandırmaya tabi tutulmuştur. 1975 yılına gelindiğinde ise Almanya, kabahatleri, Ceza Hukuku hükümlerinden ayrı şekilde, “Düzene Aykırılıklar Hukuku” olarak düzenlemiştir.2 Daha sonra İtalya, Fransa ve Anglosakson Hukuku, aynı şekilde Kabahatler Hukuku’nu ayrı bir kanunda düzenleme yoluna gitmiştir. Kabahatlerin, suçlardan farklı niteliğe haiz olduğu düşüncesi dolayısıyla Kabahatler Hukuku’na; “İdare Ceza Hukuku”, “Polis Suçları”, veyahut “Düzene aykırılıklar Hukuku” şeklinde farklı adlar verilmesine neden olmuştur.3

Bu duruma istinaden, kanunların yapılışı aşamasında göz önünde bulundurulan etmenlerin, kanun ile düzenleme altına alınan eylemin nedenini de ihtiva eder nitelikte olduğu düşünüldüğünde, kabahatlerin ayrı bir kanun başlığı altında düzenlenmesinin bir amaca hizmet ettiği çıkarsaması doğal bir sonuç olacaktır. Diğer taraftan kanunların yalnızca toplumun ilgili kanuna ihtiyacını gidermekten ziyade, idarenin düzenleyici ve denetleyici işlemleri vasıtasıyla toplumu şekillendirici araçlar meydana getirdiği de tartışmasızdır.