Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Türk Ceza Hukukunda Teşebbüs

Attempt in Turkish Criminal Law

Cengiz Topel ÇİFTCİOĞLU


Ceza kanunlarının özel hükümler kısmında tanımlanmış olan suçların, hukukun güvence işlevini yerine getirebilmesi için bu suçların faili tarafından tamamlanmış olması gerekir. Bu durumun yaratacağı sıkıntıları gidermek amacıyla kanun koyucu ceza kanununun genel hükümler kısmında teşebbüse ait hükümlere yer vermiştir. Bu suretle, suçun tamamlanamaması durumunda da, failin cezalandırılabilmesi imkânı yaratılmıştır. Bu açıklamalar ışığında, teşebbüse ilişkin genel hükümlerin; bir suçun tamamlanamadığı durumlarda, ancak bu suçun kanuni tanımı ile birlikte ve bu hükmün yanında bununla bağlantılı olarak uygulama kabiliyetini haiz oldukları; bu nedenle de yardımcı norm karakteri taşıdıkları görülmektedir.

Bu çalışmada; suça teşebbüs kavramı ayrıntılı olarak açıklandıktan sonra; failin icra hareketlerinin tamamlanmasına veya icra hareketlerinin tamamlanmasından sonra neticenin gerçekleşmesine, kendisinin isteyerek engel olması durumunda, bunun hukuki sonuçları; yani gönüllü vazgeçme ve etkin pişmanlık kavramları üzerinde de ana hatlarıyla durulacaktır.

Teşebbüs, Teşebbüs Suçu, İşlenemez Suç, Gönüllü Vazgeçme, Etkin Pişmanlık.

The crimes defined in special provisions of penal laws must be completed by culprit to perform assurance function of law. Legislative touch on provisions related to attempt in general provisions to let up the problems which the situation mentioned above cause. Thus, even though the crime isn’t able to be completed, an oppurtunity of penalization of culprit was constituted. In consideration of this explanations; in situations which a crime is not able to be completed, general provisions related to attempt has a capability of implementation together with the legal definition of this crime and has correlatively the capability beside this provision. So, it is seen that general provisions related to attempt have the feature of assistant norm.

In this study; after concept of criminal attempt is explained particularly, it will be mentioned about completion of execution actions of culprit or actuzalization of consequences after execution actions are completed. Moreover; in case he/she willfully prevents his/her actions, it will be mentioned with the main lines about legal results of this in other words concept of volunteer dispensation and effective remorse, too.

Attempt, Attempted Crime, Nonexecutable Crime, Volunteer Dispensation, Effective Remorse.

GİRİŞ

Ceza hukuku, suç adı verilen insan davranışını ve buna uygulanacak yaptırımın şartlarını ve sonuçlarını belirleyen kurallar bütünüdür. Suç ise; tipe uygun, hukuka aykırı ve kusurlu bir insan davranışıdır. Modern ceza hukuku sistemlerinde, hiç kimse kanunda açıkça öngörülmeyen bir suçtan dolayı cezalandırılamaz. Kişinin eylemlerinden dolayı cezalandırılabilmesi için söz konusu eylemin kanun koyucu tarafından düzenlenen ceza normlarını ihlal etmesi gerekir. Bu kanunilik ilkesinin doğal bir sonucudur.

Kanunda gösterilen suç tipinin tüm unsurları gerçekleştiği anda suç tamamlanmış olur. Buna göre tamamlanmış suç kavramı; kanunda düzenlenen suç tipindeki unsurların tümünün fail tarafından gerçekleştirilmesi anlamını taşır. Ancak failin suç işleme kastı ile hareket etmesine karşın elinde olmayan nedenlerle suçu gerçekleştirememesi durumunda teşebbüsün varlığından söz edilir. Bu açıdan teşebbüs derecesinde kalmış bir suçun cezalandırılıp cezalandırılamayacağı ve şayet cezalandırılacaksa cezalandırılabilir bir teşebbüsün başlangıcını ve şartlarını saptamak önemlidir.

Bu çalışmada; suça teşebbüs kavramı ayrıntılı olarak açıklandıktan sonra, gönüllü vazgeçme ve etkin pişmanlık kavramları da ana hatlarıyla ele alınmıştır.