Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Prof. Dr. Yavuz Abadan (1905-1967)

Galip DOĞAN

“…Ben hiçbir zaman yel değirmenlerine hücumda zafer arayan bir ütopist olmadım ve galiba da olamayacağım. Ama namuslu, özgeci, idealist hürriyet mücadelecileriyle her zaman gönül gönüle, kalp kalbe, ruh ruha beraberim ve daima da beraber kalacağım. Ben hiçbir zaman bir kahraman olmadım. Davam, sadece insan olmak, hiçbir zaman insanlığa (ferdî ve millî manada) ihanet etmemektir…”Prof. Dr. Yavuz Abadan1

İlk gençliğimden başlayarak gazetelerde Yavuz Abadan’ın makalelerini ilgiyle okurdum. Ben üniversitedeyken öldü. Aradan uzun yıllar geçti. ‘Tanzimat’ adlı kitapta makalesini2 okuyunca kişiliğini merak ettim. Karşıma ilgi çekici bir portre çıktı:

Asistanı Prof. Dr. Mete Tunçay’a göre3 Mehmet, Kırım’da Bahçesaray ilinin Abadan köyünde dünyaya gelir. Ailesi o yıl İstanbul’a göç eder; daha sonra Eskişehir’e yerleşir. Dokuz aylıkken anasını, dört yaşındayken babasını kaybeder; on yaşındayken de ağabeyi ölür. Din adamı olmasını isteyen babaanneye karşı gelerek çağdaş okula gider. O sırada Göben denizaltısı ‘Yavuz’ adı verilerek Osmanlı Donanması’na katılmıştır. Öğretmeni okulun bu çalışkan öğrencisine Yavuz adını verir. Zamanla ‘Mehmet’ unutularak, ‘Yavuz’, öne çıkacaktır.