Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Etik ve Hukuki Açıdan Hasta Hakları

Ethical and Legal Aspects of Patient Rights

Çağatay ÜSTÜN,Özge SIRMA

Tıp, biyopsikososyal bütünlüğü bozulmuş insanların sağlığını geri kazandırmaya yönelik çalışmalarda bulunan bir alandır. Tıbbın öznesini oluşturan hastanın normal bir bireyden farklı olan hakları ve sorumlulukları vardır. Etik ve hukuki açıdan da kabul edilmiş bu hakların varlığı hastaların tıbbi teşhis ve tedavi yöntemleri karşısında savunmasız olmasını önlemeye yöneliktir. Makalemizde hasta haklarının etik ve hukuki anlamdaki boyutlarına yer vererek konunun önemine işaret edeceğiz.

Hasta Hakları, Etik, Hak, Hukuk, Sağlık Hukuku.

Medicine is a field working towards helping people with impaired biopsychosocial integrity to regain their health. As the subject of medicine, a patient has different rights and responsibilities from a normal individual. The presence of these rights, which are also recognized by ethics and law, is for preventing patients from being defenseless before medical diagnosis and treatment methods. We will cover the ethical and legal aspects of patient rights and point out the importance of this topic in our article. 

Patient Rights, Ethics, Right, Law, Health Law.

I. ETİK AÇIDAN HASTA HAKKI

Özellikle son 30 yıl içinde tıbbın organizasyonunda ve tıbbi teşhis ve tedavi anlayışında köklü değişimler yaşanmaya başlanmıştır. Artan malpraktis olguları ve buna karşılık çözüme kavuşturulamayan sorunlar nedeniyle hastaların savunmasız bir durumda kaldıklarından hareketle hasta hakkı denilen yeni bir kavram ortaya atılmıştır.

Hak kavramı gerçek ve doğru olan şey, gerçeğe uygunluk, inkarı mümkün olmayan gerçek, hakikate ve adalete zıt olmayan her şey, herkesin meşru olan yetkisi, isteği talebi, özellikle başkaları için yerine getirmemiz gereken vazife1 gibi anlamlara karşılık gelmekte olup, etik ve hukuki nitelendirmelere konu olabilecek bir alandır. Bu makalenin bir bölümünde, konunun etik boyutu hakkında bazı bilgileri paylaşmaya çalışacağız.

Gerek kişiliğin gerekse de bireyin kendi değerler sisteminin korunmasında haklara ilişkin yaklaşımın büyük önemi vardır2.