Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Ceza Davalarında, Avukat ile Müvekkili Arasındaki Avukatlık Sözleşmesinin Geçerlilik Süresi

Halil YILMAZ

ÖZET:

Ceza yargılamasında, isteğe bağlı seçilmiş müdafiinin avukatlık sözleşmesi uyarınca müvekkilline yapacağı hukuksal yardım, hükmün kesinleşmesinden sonra sona ermektedir. Aynı sözleşmenin, yeni bir sözleşme yapmaksızın müvekkilin sonradan ortaya çıkan yeni bir hukuksal sorunu nedeniyle uygulanırlığı için, müvekkil tarafından açıkça kabul veya yasal bir görevlendirme ya da fiili olarak devam ettiğini gösteren bir uygulamaya ses çıkarılmaması gerekir.

Anahtar Kelimeler: Vekâlet, Avukat, Avukatlık Sözleşmesi, Sona Erme, Sonuna Kadar Takip, Kesinleşme, İlamların İnfazı.

I- Genel Olarak

İncelemeye konu sorun; esas itibarıyla, ceza yargılamasında, isteğe bağlı (avukatlık sözleşmesine dayalı) seçilmiş müdafiinin müvekkilline yapacağı hukuksal yardımın hükmün kesinleşmesinden sonra, müvekkil tarafından açıkça kabul veya yasal bir görevlendirme ya da fiili olarak devam ettiğini gösteren bir uygulama bulunmadığı takdirde devam edip etmeyeceği sorunudur. Konu 765 sayılı TCK’nın yürürlükte bulunduğu dönemde yargılanıp hüküm giymiş olan suçlu hakkında, daha sonra 5237 sayılı TCK’nın yürürlüğe girmesi ile C. Savcısının, mahkûmiyet kararı veren mahkemeden uyarlama isteminde bulunması üzerine, önceki dönemde müdafiliğini yapan avukatın uyarlama kararında da müdafisi sayılıp sayılmayacağı sorunu nedeniyle gündeme gelmiştir1. Sık sık değişen yasalar nedeniyle bundan sonra da gündeme gelmesi kaçınılmaz görünmektedir.

II- Avukatlık Sözleşmesi

Özel hukukta vekâlet sözleşmesinin kapsamı ve sona ermesi Borçlar Kanununun 386 ila 397. ve HUMK’un 62. maddelerinde düzenlenmiştir. Vekâlet sözleşmesi öğretide; vekile başkasının menfaatine ve iradesine uygun olarak bir iş görme borcu yükleyen bir sözleşme olarak tanımlanmaktadır2. Uygulamada vekâlet sözleşmesi deyince, işin uzmanı dışında kalan kişilerce konu avukatlık sözleşmesi olarak algılanmaktadır. Oysa avukatlık sözleşmesi, 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nda düzenlenmiştir. Yasanın 163. maddesinin başlık ve içeriğindeki “avukatlık sözleşmesi” deyiminden, bunun avukat ile iş sahibi arasında vekâlet sözleşmesinden ayrı, kendisine özgü bir “sözleşme” olarak kabul edildiği sonucu çıkmaktadır.