Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Malik Olduğuna Güvenilen Emin Sıfatı ile Zilyetten İyi Niyetle Aracın Kazanılması

Acquisition of an Entrusted Car in Good Faith from a Person Deemed as an Owner

Ahmet Hakan DAĞDELEN

Yargıtay 4. HD. E. 2016/1025 K. 2016/4703 T. 7.4.2016

Yargıtay’ın önüne gelen olayda, satıcı, araç sahibi adına düzenlenmiş sahte kimlik belgeleri ile kiracısı olduğu aracı iyi niyetli bir üçüncü kişiye satmaktadır. Kararın incelemesinin yapıldığı bu çalışmada, problem ile ilgili TMK hükümleri üzerinde durulmakta ve bu hükümler çerçevesince probleme bir çözüm getirilmeye çalışılmaktadır.

Zilyetlik, İyi Niyet, Taşınır, Mülkiyet.

In the following case brought to the High Court of Justice, the seller fraudulently sold a car which he had rented from the owner. The buyer was not aware of the fact that he was purchasing the car from an unauthorized person. The seller used a fake ID in the name of the true owner of the car. In this paper, the provisions of the Civil Code related to the case are shown. On the basis of these provisions, the paper tries to develop a solution approach.

Possession, Good Faith, Movable, Ownership.

1. KARAR

Davacı ... vekili Avukat ... tarafından, davalılar ... ve diğerleri aleyhine 01/02/2005 gününde verilen dilekçe ile sözleşmenin iptali ile araç mülkiyetinin tespiti ve tescilinin istenmesi üzerine mahkemece yapılan yargılama sonunda; davanın kısmen kabulüne dair verilen 30/04/2013 günlü kararın Yargıtay’ca incelenmesi davalılardan ... vekili ile davalılardan .. tarafından süresi içinde istenilmekle temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra tetkik hakimi tarafından hazırlanan rapor ile dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü.

1. Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı kanıtlarla yasaya uygun gerektirici nedenlere, özellikle delillerin değerlendirilmesinde bir isabetsizlik görülmemesine göre davalılardan ...’in tüm, davalılardan ...’ın aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları reddedilmelidir.

2. Davalılardan ...’ın diğer temyiz itirazlarına gelince: