Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

5237 Sayılı Türk Ceza Kanununda Beden ve Ruh Bakımından Kendisini Savunabilme Kavramı

Erkan ÖZTÜRK

ÖZET:

“Beden ve Ruh Bakımından Kendisini Savunabilme” kavramı 5237 sayılı Türk Ceza Kanunuyla getirilmiş yeni bir kavram olup bazı suçların nitelikli hali olarak yasada öngörülmüştür.

765 sayılı eski TCK’da anılan kavramla ilgili olarak bir düzenleme yoktur. Birebir örtüşmemekle birlikte, adı geçen yasanın 414/2 ile 505. maddelerinde, mağdurda mevcut olan beden ve akıl zafiyeti cezanın artırım nedeni ya da cezalandırma şartı olarak yasaya konulmuştur.

Anahtar Kelimeler: Beden ve ruh bakımından kendini savunabilme, nitelikli hal, hırsızlık ve yağma suçları.

1- Giriş

“Beden ve Ruh Bakımından Kendisini Savunabilme ” kavramı 5237 sayılı Türk Ceza Kanunuyla getirilmiş yeni bir kavram olup bazı suçların nitelikli hali olarak yasada öngörülmüştür.

5237 sayılı TCK’nın kasten adam öldürmeyi düzenleyen 82. maddesinin 1. fıkrasının (e) bendinde, kasten yaralamayla ilgili 86. maddenin 3. fıkrasının (b) bendinde, işkence suçu ile ilgili 94. maddesinin 2. fıkrasının (a) bendinde, eziyet suçunu düzenleyen 96. maddenin 2. fıkrasının (a) bendinde, cinsel saldırı suçunu düzenleyen 102. maddesinin 3. fıkrasının (a) bendinde, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçunu düzenleyen 109. maddesinin 3. fıkrasının (f) bendinde ve 6. Ceza Dairesinin konuları olan hırsızlık ve yağma suçlarında nitelikli hal olarak düzenlenmiştir.