Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Şenocak, Kemal (Editör): Şirketler Hukuku Şerhi (Türk Ticaret Kanunu M.124-644, 4 Cilt), Seçkin Yayınevi, Ankara 2023

Şenocak, Kemal (Editor): Commentary on Company Law (Articles 124-664 of Turkish Commercial Code), Seckin Yayinevi, Ankara 2023

Hayri BOZGEYİK

Almanya, İsviçre ve Avusturya gibi ticaret hukukumuzun mehazı olarak kabul edilen ülkelerde rastlandığı şekliyle, hukuk alanında kollektif çalışmalarla oluşturulan şerh (Kommentar) geleneğine ülkemizde pek rastlanmamaktadır. Bu anlamda 2023 yılında yayımlanan ve editörlüğünü Prof. Dr. Kemal Şenocak’ın yaptığı “Şirketler Hukuku Şerhi” isimli dört ciltlik eser öncü sayılabilecek bir çalışma olarak kabul edilebilir. Farklı hukuk fakültelerinden 47 ticaret hukuku akademisyeninin katkı sunduğu bu çalışma ticaret hukuku alanında kollektif çalışmayla hazırlanan ilk şerh çalışması olarak kabul edilebilir. Bu yönüyle hem bir proje hem de bir eser olarak oldukça önemli başarıya imza atıldığı ifade edilmelidir.

“Şirketler Hukuku Şerhi” ile Türk Ticaret Kanunu’nun m.124 ilâ 644. hükümleri şerh edilmektedir. Eser oluşturulurken Türk Ticaret Kanununun sistematiği takip edilmiştir. Madde sistematiğinde ise, “Kommentar” geleneğine uygun olarak ilk kısımda madde metni ve maddenin gerekçesi ile ulusal ve uluslararası literatür de taranarak oluşturulmuş madde kaynakçasına yer verilmiştir. Açıklama kısmında ise maddeye ilişkin genel bilgilere yer verilmiş, ardından her maddede yer alan kavramlar ve hükümler hem teori hem de uygulama açısından detaylı bir şekilde şerh edilmiş, karşılaştırmalı hukuk açısından incelenmiştir. Çalışma maddelere ilişkin Yargıtay kararları ile zenginleştirilmiştir.

Eserde İsviçre, Almanya ve Avusturya gibi ülke hukuku ve öğretilerinden faydalanılmış Türk hukukundaki tartışmalara kapsamlı olarak değinilmiştir. Bu bağlamda dört ciltlik şerh, kapsamlı bir doktriner inceleme ve bu incelemenin ışığında uygulamanın nasıl olması gerektiğinin bir açıklaması olarak okuyucuya sunulmaktadır.