Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Edimin İfasına Fesat Karıştırma Suçu

The Crime of Involvement in Fraudulent Act During Fulfillment of Obligations

Nazlı Hilal DEMİR

Makale de, 5327 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 236. maddesinde düzenlenen edimin ifasına fesat karıştırma suçu bakımından hem öğreti hem uygulama esas alınarak; fail ve mağdurun statüsü, suçun unsurları, suçun benzer suç tipleriyle benzerlik ve farklılıkları ortaya konmuştur.

Bununla beraber, edimin ifasına fesat karıştırma suçunun unsurları dışında, suçun özel görünüş biçimleri, suçun kovuşturulması ve suçun yaptırımı eski ve yeni TCK göz önünde bulundurularak ayrıntılı olarak incelenmiştir.

Fesat Karıştırma, İhale, Edimin İfası, Devlet Alım Satımı, TCK 236. madde.

In the article, in terms of the crime of involvement in fraudulent act during fulfilment of obligations laid down in articles 236 of the Turkish Penal Code (Law No: 5237), the status of the perpetrator and the victim, elements of the offense and similarities and differences with similar crimes have been set forth on the basis of both doctrine and practice.

Nevertheless the prosecution and the sanction of the crime of involvement in fraudulent act during fulfilment of obligations have been studied respectively considering both the old (Law No: 765) and the new Turkish Penal Code (Law No: 5237).

Fraudulent Act, Auction, Fulfillment of Obligation, Public Purchase and Sale, The Article 236 of the Turkish Penal Code.

GİRİŞ

Kamu adına yapılan satım ve kiraya verme işlemlerinde bedel artırım esası, buna karşılık mal veya hizmet alımları ve kiralama gibi işlemlerde ise, bedel eksiltme esası kabul edilmiştir. Buna göre, artırmalarda teklif olunan bedellerin en yükseği, eksiltmelerde ise, teklif olunan bedellerden tercihe layık görüleni bulunup, iş, o teklifi verenin üzerine bırakılmaktadır. Artırmalarda en çok artıranın veya eksiltmelerde uygun teklifi verenin icabını kabul mahiyetindeki irade bildirimi ve bu iradenin oluşumunu sağlayan şartlar esas alınmak suretiyle sözleşme imzalanmasına kadarki idari işlemlerin tümü, ‘ihale süreci’ni oluşturmakta, sözleşmenin imzalanması ile ihale süreci sona ermekte ve sözleşme konusu ‘edimin ifası süreci’ olan ikinci evre başlamaktadır.1

Bu süreçte işlenebilecek edimin ifasına fesat karıştırma suçu, 5237 sayılı Kanunun 236. maddesinde düzenlenmiştir. Türk Ceza Kanunu’nun edimin ifasına fesat karıştırma suçunu düzenleyen 236. maddesi şu şekildedir;

“(1) Kamu kurum veya kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, bunların iştirakiyle kurulmuş şirketler, bunların bünyesinde faaliyet icra eden vakıflar, kamu yararına çalışan dernekler ya da kooperatiflere karşı taahhüt altına girilen edimin ifasına fesat karıştıran kişi, üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.