Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Suç- Haksız Fiil Ayırımı, Haksız Fiil Sorumluluğu ve Yeni Ceza Mevzuatı Açısından Şahsî Hak Davası

Zekeriya YILMAZ

ÖZET:

Her suç, haksızlık teşkil eden bir insan hareketi (davranışı) olması nedeniyle, haksız fiil oluşturmaktadır. Buna karşılık, her haksız fiil suç teşkil etmez. Suç oluşturan ve dolayısıyla ceza hukuku yaptırımı uygulanmasını gerektiren fiiller, aynı zamanda haksız fiil niteliği taşıdığı için, Borçlar Kanununun haksız fiil nedeniyle tazminat sorumluluğuna ilişkin (m. 41 vd.) hükümlerinin uygulanmasını da gerektirmektedir. Bu makalede, suç-haksız fiil ayırımına değinilmiş, haksız fiil sorumluluğuna genel bir bakış sergilenmiş ve yeni ceza mevzuatımız açısından, suç nedeniyle ortaya çıkan şahsî hak davası üzerinde durulmuştur.

Anahtar Kelimeler: Suç, Haksız Fiil, Cezaî Sorumluluk, Hukukî Sorumluluk, Haksız Fiil Sorumluluğu, Kusur Sorumluluğu, Sebep Sorumluluğu, Şahsî Hak Davası, Şikâyetten Vazgeçme.

I- Suç - Haksız Fiil Ayırımı

Suç oluşturan ve dolayısıyla ceza hukuku yaptırımı uygulanmasını gerektiren fiiller, aynı zamanda haksız fiil niteliği taşıdığı için, Borçlar Kanununun haksız fiil nedeniyle tazminat sorumluluğuna ilişkin (m. 41 vd.) hükümlerinin uygulanmasını gerektirmektedir. Bu bakımdan, ceza hukuku ile borçlar hukuku arasında yakın bir ilişki bulunmaktadır. Yeni ceza mevzuatı sisteminde, mağdur veya suçtan zarar görenin, ceza mahkemelerinde şahsî hak davası açabilmesi sistemi terk edilerek, bu konu tamamen genel hükümlere bırakılmış olduğundan, ceza hukuku ile borçlar hukuku arasındaki ilişki daha da önem arz etmektedir.

Her suç, haksızlık teşkil eden bir fiil, bir insan hareketi (davranışı) olması nedeniyle, haksız fiil oluşturmaktadır. Buna karşılık, her haksız fiil suç teşkil etmez.