Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Güvenli Okul Ortamlarının Belirleyicileri

Münevver MERTOĞLU

Okulda öğrencilerin, öğretmenlerin ve diğer personelin ve velilerin kendilerini fiziksel, psikolojik ve duygusal bakımdan güvende hissetmeleri son derece önemlidir. “Okul güvenliği” ya da “güvenli okul” kavramlarından, öğretmen, yönetici ve diğer personelin iç ve dış tehditlerden uzak, eğitim öğretim ortamını olumlu yönde destekleyecek ortamların oluşturulduğu okul ortamları anlaşılmaktadır. Bu ortamların oluşturulmasında okulun fiziksel koşullarını iyileştirmeye yönelik önlemler yanında, öğrenci sağlığı ve güvenliğini ilgilendiren ve kolluk birimleri tarafından alınması gereken önlemlerin rolü büyüktür. Söz konusu önlemlerin alınmasında okul yöneticileri, öğretmen ve okuldaki diğer personel, öğrenci, öğrenci velileri ve emniyetin ilgili birimleri belirleyici role sahiptirler. Güvenli okul ortamlarının oluşturulmasında konu ile ilgili olan kişi ve kurumların işbirliği içinde çalışması ve değişen şartlara uygun yeni stratejiler belirlenmesi önemlidir.

Güvenli Okul, Öğrenci Güvenliği, Güvenlik Önlemleri.

GİRİŞ

Okulların amaçlarına uygun olarak faaliyetlerini sürdürebilmelerinde “güvenli okul” ortamı önemli bir yer tutmaktadır. Hatta öğrencilerin güvenli bir ortamda bulunmaları eğitim amaçlarının gerçekleştirilmesinin ön koşulu olarak düşünülebilir.

Okul Güvenliği Nedir?

Okulda öğrencilerin, öğretmenlerin ve diğer personelin ve velilerin kendilerini fiziksel, psikolojik ve duygusal bakımdan güvende hissetmeleri olarak düşünülebilir.