Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Amerika Birleşik Devletleri 7. İstinaf Mahkemesi’nin 71 - 1273 Sayılı ve 12.06.1971 Tarihli Shaheen Kararı

United States Court of Appeals, Seventh Circuit, United States v. Shaheen Decision Number 71 - 1273 Dated 12.06.1971

(Çev.) Buğra Vehbi DÖNER

Bu başvurunun konusu ne exeat(*1) bir kararın bozulması talebine ilişkindir. Bozma talebine konu ilam Birleşik Devletler Kanunu’nun 26. cildinde(*2) yer alan 7402. maddenin a bendine göre1 verilmiştir. Uyuşmazlık konusu olayda toplamda 452.534 dolar 89 sent vergi ziyaına sebep olunduğu iddia edilmektedir. Başvuru, aslî dava yerel mahkemede devam ederken verilen bir ara karar ile yapılmıştır. Yerel mahkeme ilamının olağanüstü nitelik taşıması dolayısıyla, Birleşik Devletler Kanunu’nun 28. cildinin 1292. maddesinin a bendi uyarınca2 hükümet, mahkememizin istinaf yetkisini sorgulamamaktadır.

Hükme göre, başvurucu “hükmü veren federal mahkemenin yargı yetkisi, aynı mahkemece verilecek aksi yönde bir karara kadar, devam edecektir. Ayrıca 450.000 dolar tutarında teminat yatırması gerekmektedir.” İlam hem idare hem de federal mahkeme tarafından başvurucunun 450.000 dolar tutarındaki teminat miktarını yatıramayacağından dolayı hapis yaptırımı ile muhatap olması gerektiği şeklinde yorumlanmıştır. Mahkememize başvurucunun yaptığı acil durum başvurusuna istinaden, ilamın devam eden kısıtlamasına zarar vermeden, başvurucunun hapiste yahut Kuzey Illinois Vilayeti sınırları içerisinde kalmak zorunda tutulmasını gerektiren bir neden olmadığı kanaatine varıldığından başvurucunun salıverilmesine karar verilmiştir. Netice olarak ilamın bozulmasının zorunlu olduğuna karar verilmiştir.

I.

Uyuşmazlık konusu olayda karar, idarenin ivedi yargılama başvurusu(*3) üzerine alınmıştır. Aşağıdaki hususlar yeminli bir ifade tarafından ortaya konulmuştur.