Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

6222 Sayılı Kanun’a Göre Seyirden Yasaklanma Koruma Tedbirine Kim Karar Verebilir?

Bahri ÖZTÜRK

Seyirden yasaklanma, koruma tedbiri olarak uygulandığında buna, 6222 sayılı Kanun’da gecikmede sakınca aranmadığı için daima savcı tarafından karar verilebilecektir. Bu tedbirin savcı kararını gerektirmediğini, bunun uygulanmasına kanun hükmü gereği olarak başlanacağının söylenmesi hukuka aykırıdır.

6222 sayılı Kanun, Seyirden Yasaklanma, Sporda Şiddet ve Düzensizlik, Yetki.

6222 Sayılı Kanun’a Göre Seyirden Yasaklanma Koruma Tedbirine Kim Karar Verebilir?

Türk-Ce-Mer (Gazi Üniversitesi Türk Ceza Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi) tarafından, 3 Mayıs 2011 tarihinde, “Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesi” konulu önemli bir kolokyum düzenlendi. Burada sunulan tebliğler daha sonra, değerli meslektaşlarım Prof. Dr. Cumhur Şahin, Prof. Dr. İzzet Özgenç ve Doç. Dr. İlhan Üzülmez’in editörlüğünde kitaplaştırıldı1.

Bu kolokyumda bana verilen görev, 31.3.2011 tarih ve 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun’un 18’inci maddesinde yer alan “seyirden yasaklanma”ya ilişkin düzenlemeyi değerlendirmekti.

İtiraf edeyim ki, bu çalışmayı yaparken en çok zorlandığım nokta, seyirden yasaklanmanın hukuki niteliğini saptamak oldu. Aşağıda görüleceği üzere, seyirden yasaklanma, yapısı gereği, “bukalemun”dan farksız bir hukuki müessesedir ve dört ayrı niteliği vardır. Bazen tedbir, bazen yaptırımdır; bazen önleyici tedbir bazen de koruma tedbiridir. Ancak son derece önemli ve olması gereken bir düzenlemedir.