Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İtirazın İptali Davası Sonucunda Hükmedilmesi Gereken İnkâr Tazminatı

Çiğdem Yazıcı TIKTIK

İtirazın iptali davası sonucunda borçlunun itirazında kısmen haklı çıkması halinde diğer koşulları da gerçekleşmişse, borçlu aleyhine inkâr tazminatına hükmedilmesi gerekmektedir. Yargıtay 15. Hukuk Dairesi’nin 27.04.2010 tarih ve E. 2010/1225, K. 2010/2442 sayılı kararı bu çerçevede incelenerek, Yargıtay kararının gerekçesi ve varılan sonuç bakımından inkâr tazminatına ilişkin hükümlere ve içtihatlara uygun olmadığı sonucuna varılmıştır.

İnkâr Tazminatı, İnkâr Tazminatının Koşulları, Eser Sözleşmesinden Kaynaklanan Alacağın Likit Olmaması, İtirazın İptali Davası, İtirazın İptali davası açılmadan borcun ödenmesi, itirazın iptali davası devam ederken borcun ödemesi.

I. İNCELEME KONUSU KARAR

İnceleme konusu karar, Yargıtay 15. Hukuk Dairesi’nin 27.04.2010 tarih ve E. 2010/1225, K. 2010/2442 sayılı kararına ilişkindir1. Bu çerçevede karar metni aşağıda verilmiştir:

“Dava, eser sözleşmesine dayalı iş bedelinin tahsili istemiyle yapılan takibe vaki itirazın iptaline ilişkin olup, mahkemenin kısmen kabulüne dair kararı, davalı tarafından temyiz edilmiştir.

1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre davalının aşağıdaki benden (bendin) kapsamı dışında kalan diğer temyiz itirazları reddedilmelidir.