Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Gelişen Uluslararası Avukatlık Hizmetleri ve Türkiye

E. Sevi Bozoğlu FIRAT

Küreselleşen Dünya ticareti artık daha fazla sayıda uluslararası danışmanlık hizmeti veren avukata ihtiyaç duyulmasına neden oluyor. Birçok çok uluslu hukuk firması Türkiye’ye yatırım yapmaya başladı ve uluslararası hukuk alanında rekabet artıyor. Bu alanda hizmet vermek isteyen avukatların çok ciddi bir kişisel ve mesleki yatırım yapması gerekiyor. Günümüzde genç avukatların bu alanda önünü açacak ekonomik destek ve teşviklere daha çok ihtiyaç var.

Avukatlık, Uluslararası Avukatlık, Uluslararası Danışmanlık, Yabancı Sermaye

Bundan 30 yıl önce, Türk bir avukata, Dünya’nın en büyük şirketleri Türkiye’de ve Türkiye’yi içine alan Doğu Avrupa ve Ortadoğu coğrafyasında yatırımlar yapacak, uluslararası alanda hukuk hizmeti ihtiyacı doğacak, bu gerçek ve tüzel kişilere hizmet verecek olan yabancı dil bilen hukukçulara ihtiyaç olacak denildiğinde, o kişinin Türkiye’nin bugün geldiği noktayı hayal etmesi dahi oldukça zordu.

1980’li yılların başında hızlı bir liberalleşme sürecine giren Türkiye, 30 yıl içinde serbest piyasa ekonomisinin kurallarına ve dünyanın küreselleşen ticaretine ortak olmayı başardı. Türkiye pazarının yabancı yatırımcılara açılması, Türkiye’ye yatırım yapan yabancı şirketlerin, finans, bankacılık, ticaret ve şirketler, gümrük ve vergi hukuku başta olmak üzere, sürekli olarak gelişen ve değişen hukukun farklı dallarında Türk Hukuku’na ilişkin danışmanlık verebilecek yabancı dil bilen avukatlara duyulan ihtiyacını da beraberinde getirdi. Bu durum, zaman içinde hukukçular için ciddi iş fırsatlarını doğurdu ve doğurmaya devam ediyor.

Serbest rekabet ekonomisine Türkiye’den uzun zaman önce geçmiş, sanayisi istikrarlı bir biçimde gelişmiş ve ekonomisi kalkınmış olan Amerika ve İngiltere gibi ülkelere bakıldığında, binlerce çalışanı olan hukuk bürolarına rastlamak mümkün. Bu bürolar, sadece kendi ülkelerinde değil, aynı zamanda farklı ülkelerde kurulu büroları ile faaliyet gösteriyorlar. Bu şirketlerin bir kısmı Türk avukatlık ortaklıkları ile yaptıkları işbirlikleri sonucunda Türkiye’de de faal bir şekilde varlık gösteriyorlar. Bunlar arasında yer alan White & Case Türkiye’de faaliyet gösteren ilk yabancı hukuk bürosu olma özelliğini taşıyor1.