Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Türk Ceza Kanunu’nda Yer Alan Basın Yayına İlişkin Bazı Hükümlerin Genel Olarak Değerlendirilmesi

Fatih Selami MAHMUTOĞLU

Türk Ceza Kanunu’nda Basın Hukuku’na ilişkin birçok hüküm yer almaktadır. İncelememiz, AİHM içtihatlarının da göz önünde bulundurulması suretiyle genel bir değerlendirilmesinden ibarettir. Bazı suç tiplerinin hem Basın Kanunu’nda hem de Türk Ceza Kanunu’nda düzenlenmesinden ötürü, bu suçların incelenmesinde Basın Kanunu’nda yer alan hükümleri de dikkate almak gerekmektedir. Nitekim incelememizde yer yer Basın Kanunu’nda yer alan hükümler ve Türk Ceza Kanunu ile arasındaki ilişki de bulunmaktadır. Özellikle iki kanunun aynı konuda farklı hükümler içermesinin ne anlama geldiğine de değinilmiştir.

İfade Özgürlüğü, Özel Yaşam, Müstehcenlik, Basın ve Yayın, İftira, Yargıyı Etkileme, Soruşturmanın Gizliliği

1. Genel Olarak

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda basın hukukuna ilişkin düzenlemelerin her birini diğerleriyle birlikte değerlendirmek gerekmektedir. Fakat söz konusu incelemenin yapılabilmesi için öncelikle ilgili düzenlemelerin hangi başlık altında yer aldığına da göz atılmalıdır.

Bu kapsamda kanunun genel hükümler kısmında “Tanımlar” başlığı altında 6’ncı maddede «Basın ve yayın yoluyla deyiminden» ne anlaşıldığına yer verilmiştir. Ardından kanunun özel hükümler bölümünde, “İntihara Yönlendirme” başlığıyla 84’üncü maddede söz konusu suçun basın yayın yoluyla işlenmesi hali ve yine Basın Kanunu’nun 20’nci maddesi incelenecektir. “Hürriyete Kaşı Suçlar” başlığında kanunun 124’üncü maddesinde «Haberleşmenin Engellenmesi» suçu işlenerek basın ve yayın organının yayınının hukuka aykırı bir şekilde engellenmesi, “Şerefe Karşı Suçlar” altında kanunun 125’inci maddesinde yer alan «Hakaret» suçu, “Özel Hayata ve Hayatın Gizli Alanına Karşı Suçlar” başlığındaki 132’nci maddede «Haberleşmenin Gizliliğini İhlal» suçu, 134’üncü maddede «Özel Hayatın Gizliliğini İhlal» suçu, “Genel Ahlaka Karşı Suçlar” başlığında 226’ncı maddede yer alan «Müstehcenlik» suçu, “Adliyeye Karşı Suçlar” başlığıyla 267’nci maddede «İftira» suçu, 285’inci maddede «Gizliliğin İhlali» suçu ve Basın Kanunu’nun 19’uncu maddesinde yer alan «Yargılamayı Etkileme» suçuna ilişkin hükümleri ile beraber 288’inci maddede «Adil Yargılamayı Etkilemeye Teşebbüs» suçu inceleme konularımız arasında olacaktır.

2. “Tanımlar” Başlığı Altında 6’ncı 
Maddede «Basın ve Yayın Yoluyla» 
Deyiminin Değerlendirilmesi

Türk Ceza Kanunu’nun 6’ncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendinde yer alan hükme göre, “Basın ve yayın yolu ile deyiminden; her türlü yazılı, görsel, işitsel ve elektronik kitle iletişim aracıyla yapılan yayınlar anlaşılır.” Buna göre; artık bireysel iletişim aracıyla yapılan yayınlar, basın ve yayın kapsamına dahil değildir. Nitekim bu husus, gerekçede de “Tasarıdaki bireysel iletişimi de içine alacak şekilde ifade edilmiş olan tanımın oluşturduğu sakıncanın giderilmesi için, tanımda değişiklik yapılarak “kitle iletişim araçları” ifadesine vurgu yapılmıştır.” şeklinde ifade edilmiştir.