Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Yeni CMK’da Tutuklama Süresi
 Ne Kadardır?

Bahri ÖZTÜRK

CMK m.102’ye göre, ağır ceza mahkemesinin görevine girmeyen işlerde tutukluluk süresi en çok bir yıldır. Ancak bu süre, zorunlu hallerde gerekçeleri gösterilerek altı ay daha uzatılabilir. Ağır ceza mahkemesinin görevine giren işlerde, tutukluluk süresi en çok iki yıldır. Bu süre, zorunlu hallerde, gerekçesi gösterilerek uzatılabilir; uzatma süresi toplam üç yılı geçemez. Görüldüğü gibi suç ağır cezalık değilse SÜRE maksimum 1,5 yıldır. Burada tartışma yoktur. Ağır cezalık ise 5 yıldır (2+3 dür), bu durumda, toplam süre değil, UZATMA SÜRESİ ÜÇ YILDIR. CMK m.250/1’de yazılı suçlarda ise bu süreler iki katı olarak uygulanır.

CMK m.102, Tutukluluk Süresi.

Ülkemizde CMK m.102’nin yürürlüğünü engelleyen düzenlemenin son günü olan 31 Aralık 2010 dan bu yana, niçin yapıldığına bir anlam veremediğim tuhaf bir tartışma yaşanıyor.

Hukukçu olan olmayan; ilgili ilgisiz pek çok kişi, özellikle televizyon ekranlarına çıkarak yeni CMK’ da tutukluluk süresi kaç yıldır? Sorusuna yanıt arıyor.

Aslında aranacak bir şey yok. Bundan tam 5 yıl önce 4 Aralık 2004’te TBMM’de iktidar ve muhalefet partilerinin oybirliği ile kabul edilen CMK m.102 bu konuda son derece açıktır. Bu maddeyi, daha dün kabul edilmiş gibi tartışmak doğru değildir; etik de değildir.