Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Yenilenebilir Enerji ve Türkiye

Durmuş DÜNDAR

Son yıllarda dünyanın gündemini küresel ısınma ve buna bağlı olarak da enerji oluşturmaktadır. Dünyadaki enerji türlerinin kökeni güneş enerjisi gösterilmekte, diğer enerjiler ise güneş enerjisi kökenli ‘dönüşüm enerjileri’ olarak tanımlanmaktadırlar. Dünya enerji kaynağı olarak yenilenebilir alanları kullanma eğiliminde. Ülkemizde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun çalışmaları da enerji sektörümüze yenilenebilir enerji yatırımlarını destekleme yönündedir. Bu gelişmelerin zirve noktası ise yılın son günü -gelecek yıl yasalaşması beklenen- Yenilenebilir Enerji Yasası’nın parlamentodan çıkarılmış olmasıdır.

Yenilenebilir Enerji, Enerji, Türkiye, Güneş Enerjisi.

Son yıllarda dünyanın gündemini küresel ısınma ve buna bağlı olarak da enerji oluşturmaktadır. Sanayileşme ile birlikte daha fazla enerji kullanılımı ve bunun maliyeti ekonominin temel konuları arasındadır. Küresel ısınmanın etkisiyle bu yıl Batı Avrupa’nın ‘mini buzul’ çağını yaşayacağı ileri sürülüyor. Enerji ihtiyacının ise giderek arttığı ve maliyetinin de yükseldiği bir gerçek. Enerji üretiminde kullanılan kaynakların sınırlı olduğu ve 21. yüzyılda biteceği endişesi de yeni bir konu değil. Buna karşılık küresel ısınma yaratmayan ve kaynağı da sonsuz olan yenilenebilir enerji kaynaklarını varlığı belirlenmiş bulunuyor. İlk tesis masrafları yüksek de olsa enerji ihtiyacının karşılanmasında yenilenebilir enerji kaynaklarının devreye sokulması için ülkeler büyük çaba harcıyorlar. Türkiye’nin bu konudaki yatırımları 2010 yılında ivme kazandı ve sürüyor. Bu konuda çözüm önerileri öncesinde enerjinin gerekliliğini, durumunu ve geleceğini belirlemekte yarar var.

Dünyadaki enerji türlerinin kökeni güneş enerjisi gösterilmekte, diğer enerjiler ise güneş enerjisi kökenli ‘dönüşüm enerjileri’ olarak tanımlanmaktadırlar. Bilim insanlarına göre yenilenebilir enerji kaynaklarının hatta fosil kaynakların bile enerji kaynakları güneştir. Canlıların bitkilerin, hayvan ve insanların yaşam kaynağı güneş ve güneş enerjisidir. En basitinden güneş enerjisi olmasa yaprak, eğrelti otu ve kömür olmazdı. O nedenle de güneş enerjisinden doğal ve diğer (yenilenebilir enerji olarak) yöntemlerle yararlanmak enerjinin kaynağı demektir.

Enerji kaynakları genelde üç ana başlıkta toplanmaktadır. Birincisi, yerin altında kalan bitkilerin ve canlıların bataklık alanlarda birikmesi sonucu oluşan tabakaların, değişime uğramasıyla meydana gelen ‘fosil yakıtlar’dır. İkincisi potansiyeli mevcut olan ve teknolojik gelişmelere bağlı olarak kullanılımı artan ‘yeni’ enerji kaynaklarıdır. Üçüncüsü ise tükenmeyen, eksilmeyen ‘yenilenebilir’ enerji kaynaklarıdır.