Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Siyasi Partilerin Kapatılması ve Demokratik Toplumda Gereklilik İlkesi: Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararları Çerçevesinde Bir İnceleme

Zeynep HAZAR

Yıldırım Beyazıt Hukuk Dergisi’nin Yıl 3, 2018/1 sayısında, 73-106 sayfa aralığında yayınlanan Siyasi Partilerin Kapatılması ve Demokratik Toplumda Gereklilik İlkesi: Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararları Çerçevesinde Bir İnceleme başlıklı sayın Dr. Öğr. Üyesi Zeynep HAZAR’a ait makalenin 98. sayfasında, 3. Siyasi Partilerin Kapatılması ve Gerekliliğin Anlamı: Bastıran Bir Toplumsal İhtiyaç ve Ölçülülük başlığı altında dizgi sürecinde sehven silinen kısımlar olduğu için ilgili başlık düzeltilmiş olarak aşağıda sunulmaktadır. Bundan dolayı yazardan ve değerli okuyucularımızdan özür dileriz.

YBHD Editörler Kurulu

Mahkemeye göre gerekli nitelemesi 40. maddenin ikinci fıkrası anlamında zorunlu (indispensable) terimiyle eş anlamlı olmadığı gibi 2. maddenin 2. fıkrası ve 6. maddenin 1. fıkrasındaki mutlak surette gerekli (absolutly necessary) ve muhakkak gerekli (strictly necessary) kelimeleriyle ve 15. maddenin 1. fıkrasındaki tam tamına durumun gerektirdiği ölçüde (to the extent strictly required by the exigencies of the situation) ifadesiyle eş anlamlı olmadığı gibi, kabul görebilir (admissible), normal ordinary), yararlı (useful), makul (reasonable) veya elverişli (desirable) terimlerinin yumuşaklığına da sahip değildir. Sözleşme kapsamında gereklilik meşru amacı korumak için daha az sınırlayıcı bir müdahalenin yapılmasının mümkün olmamasını ifade etmektedir105.