Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Kop Davası - 
Türkiye (20.10.2009)

Hasan KOP, AİHS’nin 3. maddesi olan “işkence yasağı”nın ihlal edildiği iddiasıyla AİHM’ye başvurmuştur. Hükümet, ilgili şahsın iç hukuk yollarını tüketmediğini savunmuş ve ayrıca başvuranın sözleşmenin 3. maddesine aykırı uygulamalara maruz kaldığını hiçbir zaman dile getirmediğini kaydetmiştir. AİHM ise bu savunmayı reddetmiş ve dosyayı kabul edilebilir nitelikte bulmuştur. Karar, 20 Ekim 2009 tarihinde AİHM 2. Daire tarafından Türkiye aleyhine verilmiştir.

AİHS 3. madde, İşkence, Orantılı Güç, Manevi Tazminat.

Aşağıda değerlendirilen karar 20 Ekim 2009 tarihinde AİHM 2. Daire tarafından Türkiye aleyhine verilmiş Kop \ TR davasıdır.

Başvuran şahıs avukattır ve ismi Hasan KOP'tur. Sözleşmenin 3. maddesi olan 'işkence yasağı'nın ihlal edildiği iddiasıyla mahkemeye başvurmuştur. Karar konu olan olayın özeti ise şu şekilde gerçekleşmiştir:

28-29 Haziran 2004'te İstanbul'da NATO Zirvesi gerçekleştirilmiştir.. Başvuranın da aralarında bulunduğu yaklaşık 700 kişilik bir grubun sözcüsü Zirve karşıtı bir protesto bildirisi okumuştur. Ancak bu grubun gösteri yapmak için yasal izni yoktur. Dolayısıyla İstanbul Valisinin yasadışı bir gösteri düzenleneceğine dair istihbarat alması sonucunda güvenlik güçleri olay yerine gelmiş ve grubun dağılması için uyarıda bulunmuştur. Uyarıyı dikkate alan göstericiler dağılmış ancak içlerinden 100 kişilik bir grup pankart açıp slogan atarak yürüyüşe geçmişlerdir. Grup uyarılara kulak asmadan çevredeki mağazalara zarar vermiş bunun üzerine polis grubu dağıtmak için güç kullanmıştır. Başvuran polisin kendisine karşı aşırı güç kullandığını öne sürerek savcılığa suç duyurusunda bulunmuş ve yine aynı gün sağlık raporu almıştır. Doktor başvurana 5 gün iş göremez raporu vermiştir.