Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Trafik Güvenliğini Tehlikeye Sokma Suçlarından Türk Ceza Yasasının 179/3. Maddesindeki Alkollü Araç Kullanma Suçu

Ali Rıza ÇINAR

Trafik güvenliği ve trafik düzenlemesi konusundaki kuralların amacı, kara, deniz, hava ya da demiryolu ulaşımının güven içinde akışını sağlamaktır. Trafik güvenliğinin tehlikeye girmesi durumunda yasalar devreye girecektir. 5237 sayılı Türk Ceza Yasası'nın 179. maddesinde bu bağlamda, alkollü olarak araç kullanma suçu düzenlenmiştir.

Trafik Güvenliği, Alkollü Araç Kullanma, Tehlike Suçu.

I. GİRİŞ

Trafik güvenliği ve trafik düzenlemesi konusundaki kuralların amacı, kara, deniz, hava ya da demiryolu ulaşımının güven içinde akışını sağlamaktır. Bu kurallara uyulmadığında, yaşam, sağlık ya da malvarlığı açısından tehlikeler doğması çağımızda kaçınılmaz duruma gelmiştir. Bundan dolayı toplumsal yaşamın korunmasında trafik kurallarına uyulmasının yaşamsal önemi bulunmaktadır.

Kara, deniz, hava ve demiryolu ulaşımında motorlu taşıtlarda (araçlarda) gelişmeler, insanlığın sosyal ve ekonomik yaşamında büyük gelişmeler sağlamıştır. Bununla birlikte her geçen gün trafiğe yeni araçların katılması ve modern taşıt araçlarının gelişmesi trafik güvenliğinde tehlikeleri de birlikte artırmaktadır1. Motorlu araçların, yarattığı tehlikeler nedeniyle kullanılmalarının ve gelişimlerinin yasaklanması düşünülemez. Bu nedenle, trafik güvenliğini sağlamak amacıyla hukuk, yaşamın gereksinimlerini gözeterek düzenlemeler yapmıştır. Bu düzenlemelere uymayanlar için öncelikle idari yaptırımlar öngörülmüştür. Ceza hukukunda ise sağlık, yaşam ve malvarlığının korunmasına ilişkin trafik kurallarının geçerliliklerini koruyup daha etkili olabilmeleri için, "trafik güvenliğini tehlikeye sokma" suçlarına yer verilmiştir.

Türkiye'de karayolu trafiğini düzenleyen 2918 sayılı Karayolları Trafik Yasası’nda, trafik suçları ile bu suçlar için çeşitli yaptırımlar öngörülmüştür.