Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Beden Muayenesi

Volkan SEÇER

Bir suça ilişkin delil elde etmek için, kural olarak hakim, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde savcı kararı ile kişinin bedeninden örnekler alınmasına ve beden üzerinde ve içinde tıbbi yöntemlerle delil araştırılmasına beden muayenesi denir. CMK’da 75’inci madde de şüpheli veya sanığın beden muayenesi ve örnek alınması; CMK madde 76’da diğer kişilerin beden muayenesi ve örnek alınması; son olarak m.77’de kadının muayenesinin düzenlenilmesi suretiyle modern delil elde etme yoluna geniş ölçüde yer verilmiştir.

5271 sayılı CMK, şüpheli veya sanığın beden muayenesi, örnek alma, diğer kişilerin beden muayenesi ve örnek alınması.

Bir suça ilişkin delil elde etmek için, kural olarak hakim, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde savcı kararı ile kişinin bedeninden örnekler alınmasına ve beden üzerinde ve içinde tıbbi yöntemlerle delil araştırılmasına beden muayenesi denir. Bu işlem beden muayenesi ve vücuttan kan, saç, tükürük, tırnak, cinsel salgı ve benzeri örnekler alınarak yapılır. Hukukumuzda Ceza Muhakemesi Kanununda belirtilen beden muayenesi Anayasanın 17’nci maddesindeki kişi dokunulmazlığına ilişkin hükmün istisnasını oluşturmaktadır.

Beden muayenesi, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunumuzda yer alan modern delil elde etme yollarından biri olup, aynı zamanda koruma tedbiridir. Bu ölçekte, beden muayenesi ve bedenden örnek alınması iki ayrı işlem olarak karşımıza çıkmaktadır. CMK’da 75’inci madde de şüpheli veya sanığın beden muayenesi ve örnek alınması; CMK madde 76’da diğer kişilerin beden muayenesi ve örnek alınması; son olarak m.77’de kadının muayenesinin düzenlenilmesi suretiyle modern delil elde etme yoluna geniş ölçüde yer verilmiştir.

Beden muayenesi ile amaç; gelişen teknolojinin yardımıyla işlenen suç delillerine ulaşarak şüpheli veya sanığın vücudundan alınan örneklerle olay yerinde elde edilmiş bulunan maddelerin karşılaştırılması neticesinde gerçeğe ulaşmaktır.