Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Türk - Alman Ceza Hukuk Sisteminde Kusur Yeteneğini Etkileyen Hal Olarak Yaş Küçüklüğü

Yaş Küçüklüğü, Kusur Yeteneği, Algılama ve Davranışı Yönlendirme Yeteneği, Çocuklara Özgü Güvenlik Tedbirleri, Yaptırım Sistemi.

GİRİŞ

Yaş küçüklüğü, bir kimsenin kusur yeteneğini etkileyen nedenlerin başında gelmektedir.1 “Kusur yeteneği”, başka bir deyişle “isnad yeteneği, bir kimsenin, hareketin anlam ve önemini kavrayabilme ve davranışlarını da buna göre yönlendirebilme yeteneğine sahip olmasıdır.2 Bir kimsenin işlediği suçtan dolayı cezalandırılması veya cezalandırılmaması, “kusursuz ceza olmaz” ilkesinden (“Keine Strafe ohne Schuld”) yola çıkılarak, başka koşulların yanında isnad (kusur) yeteneğinin de var olmasına bağlıdır.

Çalışmamızda kusur yeteneğini etkileyen yaş küçüklüğünün, Türk ve Alman Ceza Hukuku’ndaki düzenlemesi ele alınacaktır. Bu bağlamda iki devletin yaptırım sistemiyle ilgili açıklamalar yapılacağı gibi, çeşitli devletlerde ceza ehliyetinin alt yaş sınırının nasıl düzenlendiğine de değinilecektir.

I. Türk Ceza Hukuku’ndaki Düzenleme

Yaş küçüklüğü, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu`nun (TCK) 31. maddesinde düzenlenmiştir. Maddede, yaş küçüklüğü, üç yaş grubuna ayırarak ele alınmıştır: