Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Türkiye Futbol Federasyonu’nun Hukukî Niteliği

Evrim Erişir,Hasan Petek

Tüm futbol faaliyetlerinin düzenlenmesi gibi önemli bir görevi yerine getiren, futbol konusunda Türkiye’de tek yetkili makam olan Türkiye Futbol Federasyonu, hukukî niteliği bakımından tartışmalı bir konumdadır. Fakat kanaatimizce 4.12.2007 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 5719 sayılı Kanundan sonra bu tartışmalı konumu sona ermiştir. Bu çalışmada, Türkiye Futbol Federasyonunun tarihî süreç içerisindeki hukukî niteliği hakkında kısaca bilgi verilecek; ardından, günümüzdeki durumu incelenecektir.

Türkiye Futbol Federasyonu, Özerklik, Spordan Sorumlu Devlet Bakanlığı, Kulüpler, Dernek, UEFA, FIFA.

Giriş

Tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de futbol en popüler spor dalı olma özelliğine sahiptir. Bu sporun ulusal ve uluslararası kurallara göre yürütülmesi, teşkilâtlandırılması, geliştirilmesi ve Türkiye’nin futbol konusunda yurtiçinde ve yurtdışında temsil edilmesi Türkiye Futbol Federasyonu tarafından sağlanmaktadır. Bu kadar önemli bir konumda olmasına rağmen, Türkiye Futbol Federasyonunun hukukî niteliğinin açık bir şekilde ortaya konulması mümkün olamamaktadır. Bunun sebebi, Federasyonun kurulması, teşkilât, görev ve yetkilerine ait esas ve usullerin düzenlenmesi amacıyla çıkarılan 3813 sayılı Kanunla (ve daha sonra bu Kanunda yapılan değişikliklerle) getirilen hükümlerin, özel hukuk veya kamu hukuku tüzel kişilerinden farklı bir yapı ortaya koymasıdır. Bu çalışmada, sporun (özellikle futbolun) gerekleri dikkate alınıp uluslararası düzenlemeler de göz önünde bulundurularak oluşturulan sistemin, hukukî açıdan niteliği tespit edilmeye çalışılacaktır.

Hemen belirtilmelidir ki, konunun değerlendirilmesinde Türkiye Futbol Federasyonunun 3461 sayılı ve 3813 sayılı Kanunlar dönemindeki ve özellikle Türkiye Büyük Millet Meclisinde 29.11.2007 tarihinde kabul edilip 4.12.2007 tarihli Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5719 sayılı Kanundan sonraki hukukî konumu incelenecektir. Zira bu üç Kanunda, Türkiye Futbol Federasyonunun hukukî niteliği farklı şekillerde düzenlenmiştir.

Türkiye Futbol Federasyonunun 3461 Sayılı Kanundan Sonraki Hukukî Konumu

Türkiye Futbol Federasyonu, 13 Nisan 1923 tarihinde Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakının yapısı içerisinde, “Futbol Heyet-i Müttehidesi” adıyla kurulmuştur1; 21 Mayıs 1923 tarihinde FIFA üyeliğine kabul edilen Türkiye Futbol Federasyonu, 1962 yılında da UEFA üyesi olmuştur.