Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Kumar Kabahati

Cüneyd ALTIPARMAK

Kabahatler Kanununda yer alan kumar kabahati, diğer kanunlarda kumarla ilgili düzenlemelerle birlikte yargı içtihatları ışığında ele alınıp açıklanmıştır.

Kabahat, idari para cezası, kumar, el koyma, kolluk, tombala, langırt, internet ortamında kumar.

Giriş

Kabahatleri suç olmaktan ve ceza kanunlarının kapsamı dışına çıkarma eğiliminin bir sonucu olarak; çeşitli hususlarda düzenleme getiren özel kanunlarda bazı fiiller karşılığında idarî yaptırımlar öngörülmekte, bu fiiller, "idarî suçlar" olarak tanımlanmaktadır. İdarî suçun karşılığı olarak, genellikle parasal nitelikte bir yaptırım öngörülmektedir. Bu ekonomik yaptırım "idarî para cezası” olup ceza hukukundaki “adli para cezası” değildir1. Gerek ceza hukukunda gerek Kabahatler Kanunu nda öngörülen para cezaları, belli bir miktar paranın kişiden alınıp Hazineye verilmesi gibi görünse de; adlî nitelikteki para cezası ile idarî nitelikteki para cezası; arasında, karar veren merci, yaptırımın infazı, yaptırıma bağlanan kanunî neticeler bakımından önemli farklılıkların da bulunduğu unutulmamalıdır2. Kabahat türünden haksızlıkların yaptırım altına alınmasıyla, toplum düzeninin, genel ahlakın, genel sağlığın, çevrenin ve ekonomik düzenin korunmasının amaçlandığı düşünülmektedir. Bu nedenle Kanunda kabahatlere ilişkin genel ilkeler, bu haksızlıklar karşısında uygulanabilecek idarî yaptırımların türleri ve sonuçları ile idarî yaptırım kararlarının yerine getirilmesine ilişkin esaslar düzenlenmiştir3.

Kabahatler Kanununda, bazı kabahatler de tanımlanmaktadır. Biz makalemizde kumar kabahati ni ele alacağız. Kabahat olarak düzenlendiğinden bu yana toplum içerisinde daha da alenileşen kumar4, bilindiği gibi 765 sayılı Türk Ceza Kanununda suç olarak yer almakta idi. Mülga Kanunun düzenlemelerine bakıldığında5 Kabahatler Kanunundaki düzenlemeler ile paralellik göstermektedir. Bu nedenle kumarın tanımı açısından önceki uygulamalara değinmek durumundayız.

I- Madde Metni

Kabahatler Kanununun 34. maddesi aşağıdaki gibidir: