Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

5237 Sayılı TCK’nın 5. Maddesi ve 5728 Sayılı Kanunun Getirdikleri

Hüsamettin Uğur

1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren temel ceza kanunları olan Türk Ceza Kanunu, Ceza Muhakemesi Kanunu ve Kabahatler Kanunu eskiye göre çok önemli değişiklik ve yenilikler getirmiştir. 765 sayılı TCK’nın 10. maddesinin aksine 5237 sayılı TCK’nın 5. maddesinde “Bu Kanunun genel hükümlerinin özel ceza kanunları ve ceza içeren kanunlardaki suçlar hakkında da uygulanacağının” belirtilmesi ve yüzü aşkın özel ceza kanununda cezanın ertelenmesi, paraya çevrilmesi, iştirak, teşebbüs, tekerrür, müsadere gibi ceza hukukunun genel hükümlerine aykırı hususları içermesi karşısında gerekli değişiklikler yapılıncaya kadar ve en geç 31 Aralık 2008 tarihine kadar 5. maddenin yürürlük tarihi askıya alınmış, iki yılı bulan bir çalışma sonucu özel ceza yasalarının büyük bölümü elden geçirilerek 5237 sayılı TCK, Kabahatler Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanunu ile uyumlu hale getirilmeye çalışılmıştır.

Temel Ceza Kanunları, Özel Ceza Kanunları, Tamamlayıcı Kanunlar, Genel Hükümler, Uyum çalışması, Lehe Hükmün Belirlenmesi.

Genel Olarak

Bilindiği gibi temel ceza kanunları olarak adlandırılan Türk Ceza Kanunu , Ceza Muhakemesi Kanunu , Kabahatler Kanunu , Adli Sicil Kanunu ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun TBMM’nce kabul edilerek 1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe girmişti.

765 sayılı TCK’nda suçlar “cürüm” ve “kabahat” olarak ayrılmış, buna karşılık yaptırım olarak da “asli ceza” “feri ceza” olmak üzere “ağır hapis, hapis, ağır para cezası, kamu hizmetinden yasaklılık” ve “hafif hapis, hafif para cezası, belli bir meslek ve sanatın icrasının tatili” cezaları öngörülmüştü. Müsadereye ise 765 sayılı TCK’nın cezaları düzenleyen 11. maddesinde yer verilmeyip “Ceza Mahkûmiyetlerinin Neticeleri ve Tarzı İcraları” başlığı altında düzenlendiği için, hukuki niteliği tartışmalı olsa da cürümler ve kabahatler için de öngörülmüştü.

5237 sayılı TCK’nda ise suçlar arasındaki “cürüm-kabahat” ayırımı, yaptırımlar arasında “asli - feri ceza, ağır hafif hapis ve ağır hafif para cezası” ayırımı kaldırılmıştır. Böylece, yaptırımlar ceza ve güvenlik tedbiri olarak benimsenip cezalar da hapis ve adli para cezası; güvenlik tedbirleri ise belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma, eşya ve kazanç müsaderesi, çocuklara ve akıl hastalarına özgü güvenlik tedbirleri, mükerrir, itiyadi suçlu, suçu meslek edinen kişi veya örgüt mensubu suçlulara özgü infaz rejimi ve denetimli serbestlik tedbirleri; yabancılar için sınır dışı edilme ve tüzelkişiler hakkında güvenlik tedbirleri olarak belirlenmiştir. 765 sayılı TCK’nın 526 ve devamı maddelerinde yer alan bir kısım kabahat nevinden suçlar 5237 sayılı TCK’ya alınmış; diğerleri ise 5326 sayılı Kabahatler Kanununda düzenlenmiştir.