Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Türk Ticaret Kanunu Tasarısı’nda Nama Yazılı Senetler

Ahmet Sezer

Kıymetli evraka ilişkin TTK ve TTK Tasarısı’ndaki düzenlemeler karşılaştırmalı olarak incelenmiştir.

Kıymetli evrak, nama yazılı senetler, Türk Ticaret Kanunu Tasarısı, ispat, devir, eksik nama yazılı senetler, kambiyo senedi.

I- Genel Olarak

Kıymetli evrak hukuku, 29.06.1956 günü kabul edilerek 01.01.1957 tarihinde yürürlüğe giren 6762 sayılı Türk Ticaret Kanununun (TTK) üçüncü kitabında “altı fasıl” olarak düzenlenmiştir.

Ancak Kanunun, dünyada ve Ülkemizde hızla gelişen ve değişen ekonomik ve ticari hayatın problemlerine cevap verememesi ve özellikle de Avrupa Birliği üyeliğine giden yolda mevzuatın Avrupa Birliği müktesebatı ile uyumlu hale getirilmesi gerekliliği 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nda bazı değişiklik ve yeniliklerin yapılmasını kaçınılmaz kılmıştır. Bundan dolayıdır ki Adalet Bakanlığı tarafından Türk Ticaret Kanunu Tasarısı hazırlıkları tamamlanmış, Başbakanlık aracılığıyla TBMM’ne gönderilmiştir.

Adalet Bakanlığı Türk Ticaret Kanunu Komisyonu tarafından hazırlanan ve TBMM Adalet Komisyonunda görüşülerek kabul edilen Türk Ticaret Kanunu Tasarısı’nda ise kıymetli evrak, tasarının üçüncü kitabında “altı kısım” olarak düzenlenmiştir.