Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Askeri Ceza Hukukunda Ticaretle İştigal Suçu 
(ASCK Ek Madde 1, 2, 3)

THE OFFENCE OF COMMERCIAL ENGAGING IN MILITARY CRIMINAL LAW (Military Criminal Codes: Addition article 1, 2, 3)

Gökhan Yaşar DURAN

Özet: Askerî Ceza Kanunu (AsCK)’nda ticaretle iştigal suçu üç farklı maddede düzenlenmiştir. Makalede maddelerin düzenlenişi, madde hakkında ileri sürülen görüşler, bu suçun unsurları inceleme konularımızı oluşturacaktır.

Anahtar Kelimeler: Ticaret Yapmak, Ticari ve Sınai Kuruluşlarda Görev Kabul Etmek.

Abstract: The offence of engaging in commercial activity has been regulated in the three different articles of the Military Penal Code (AsCK). Regulating these articles, views upon the article and the elements of this offence will be our study topics in the article.

Keywords: Engaging in Commercial Activity, Accepting Position in Commercial and Industrial Establishments.

I. GENEL AÇIKLAMALAR

AsCK’da ticaretle iştigal suçu ilk olarak, 20.5.1933 kabul ve 25.5.1933 yayım tarihli, 2183 sayılı ‘1632 sayılı Askerî Ceza Kanununa Müzeyyel1 Kanun’un, ilk üç maddesinde düzenlenmiştir. Müzeyyel Kanunun gerekçesinde, 765 sayılı mülga Türk Ceza Kanunu (TCK)’nın bu konudaki düzenlenmelerinin yetersiz kaldığı, AsCK açısından bu konuda boşluğun bulunduğu açıklanmıştır2. 2183 sayılı Müzeyyel Kanun’daki bu düzenlemeler, daha sonra 2.12.1987 tarihli 291 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile bu Kanun’dan çıkarılarak, buradaki sıra bozulmadan 1632 sayılı AsCK’nın ek 1, 2 ve 3’ncü maddeleri şeklinde yeniden düzenlenmiştir3. Şimdi sırasıyla bu maddeler incelenecektir.

2183 sayılı Müzeyyel Kanun’un 1 ve 2’nci maddelerinden aktarılan, AsCK ek 1 ve 2’nci maddelerinin orijinal metinleri şöyledir4:

Ek Madde 1: ‘Aşağıda yazılı fiilleri ilk defa yapan subaylarla askerî memurlar ve astsubaylara iki aydan altı aya kadar hapis cezası verilir: