Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Türk Ceza Hukukunda
 Mahkûmiyet Hükmünün Açıklanmasının Ertelenmesi

DEFERMENT OF THE ANNOUNCEMENT OF THE VERDICT IN TURKISH CRIMINAL LAW

Uğur GÜNER

Özet: Kurulan hükmün açıklanmasını ertelenerek, sanık hakkında hukuksal sonuç doğurmamasını ifade eden, yasadaki tabiriyle, hükmün açıklanmasının geri bırakılması Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 231. maddesinde düzenlenmiştir. Çalışmada hükmün açıklanmasının ertelenmesinin özelliklerine ilişkin açıklamalarda bulunulacaktır.

Anahtar Kelimeler: Hüküm, Erteleme, Hükmün Açıklanmasının Geriye Bırakılması, Adil Yargılanma Hakkı.

Abstract: In judicial definition, deferment of the announcement of the verdict, which means that the verdict does not generate any legal consequence about the defendant, is regulated in Turkish Penal Procedure Code Article No. 231. The essay will be elaborating on the issue.

Keywords: Verdict, Deferment, The Deferment of the Announcement of the Verdict, The Right to Fair Trial.

1. GİRİŞ

Faili belirli bir süre denetim altında tutarak ve bu süre içinde göstereceği tutuma bağlı olarak hakkında ceza yargılamasının yürütülmesini ertelemek yoluyla failin suça yönelmesine engel olma amacı genel olarak erteleme kurumunun esasını oluşturmaktadır. 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nda düzenlenen “hükmün açıklanmasının geri bırakılması” kavramı da esasında ceza muhakemesinin farklı devrelerinde uygulanagelmiş değişik erteleme biçimlerinden biridir.

Hukukumuza ilk kez Çocuk Koruma Kanunu1 ile 2005 yılında getirilmiş olan hükmün açıklanmasının ertelenmesi kurumu, 2006 yılında 5560 sayılı kanunla2 Ceza Muhakemesi Kanunu'nda yapılan değişiklikle yetişkinler bakımından da uygulanılmaya başlanmış ve bu kurumun 5728 sayılı Kanunla3 da alanı genişletilmiştir.

Yargıtay Ceza Genel Kurulu bir kararında hükmün açıklanmasının ertelenmesinin hukukumuza giriş sürecini şu şekilde özetlemiştir:4