Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Kamu İcra Suçları -II-: Artırmaya Katılmak ve 
Mal Satın Almaktan Yasaklılık Suçu (AATUHK m.108)

CRIMES WITHIN THE PUBLIC ENFORCEMENT LAW-II-: DİSQUALİFİCATİON TO JOİN THE TENDER AND PURCHASE

İsa BAŞBÜYÜK

Özet: Çalışmamızda, artırmaya katılmak ve mal satın almaktan yasaklılık suçu incelenecektir. Bu suç Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 108. maddesinde düzenlenmektedir. Maddeye göre, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun kapsamında yetkili olan kamu görevlilerinin, kamu alacaklarına ilişkin olarak yapılan artırımlara katılmaları ve bu artırımlardan mal satın almaları yasaktır.

Anahtar Kelimeler: İhale, Kamu Alacağı, Yasaklılık, Vergi Ceza, Suç.

Abstract: In this study, we examine the crime for disqualification to join the tender and purchase. This crime is under the Law on Collection Procedure of Assets, Art. 108. According to the article, it is forbidden for public officers, who are entitled to put into practice under the Law on Collection Procedure of Assets, to join the tender related to public receivables and to purchase from the tender anything.

Keywords: Tender, Public Receivable, Disqualification, Tax Criminal Law, Crime.

GİRİŞ

İlk bölümünü sırrın ifşası suçu başlığıyla yayınlamış olduğumuz1 “KAMU İCRA SUÇLARI” makale serisinin ikinci bölümünü oluşturan bu çalışmada, Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkında Kanun’un 108. Maddesinde düzenlenen artırmaya katılmak ve mal satın almaktan yasaklılık suçu incelenecektir. Yetkili kişilerin 6183 sayılı Kanun kapsamında yapılan artırımlara katılarak, bu artırımlardan mal almalarını yasaklayan suç tipini, suçun yapısal unsurlarına ilişkin sistematiği esas alarak inceleyeceğiz. Bu vesileyle, gerek kamu icra hukuku kavramı, gerekse kamu icra hukukunda düzenlenen suçların sistematiğine ilişkin olarak ilk çalışmada yapmış olduğumuz açıklamalara atıf yapmakla yetiniyoruz.

I. GENEL AÇIKLAMALAR

Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkında Kanun’un 108. maddesinde, artırmaya katılma ve mal satın alma yasağına aykırı hareket edenler bakımından uygulanabilecek bir suç tipine yer verilmiştir. Düzenlemeye göre,

“Bu kanunun tatbikinde vazifeli bulunan kimseler, bu kanun gereğince paraya çevrilecek malların artırmasına ne kendi adlarına, ne de diğer kimseler ad ve hesabına iştirak edemiyecekleri ve bu artırmalardan mal satınalamıyacakları gibi, bu malları üçüncü şahıslar vasıtasıyla veya üçüncü şahıslara satın aldırıp onlardan beş sene müddetle teferruğ suretiyle dahi satın alamazlar. Bu memnuiyet, bunların eşlerine ve üçüncü dereceye kadar (bu derece dahil) kan ve sıhri hısımlarına da şamildir. Bu memnuiyet hilafına yapılan ihalelerin 99 uncu maddeye göre feshi istenebilir.