Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Altın İthalatında Ceza Sorumluluğu

CRIMINAL LIABILITY FOR GOLD IMPORTATION

Ersan ŞEN


Özet: Çalışmada, 1567 sayılı Türk Parasının Kıymetini Koruma Kanunu ile 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsamında “Altın İthalatı”na ilişkin cezai sorumluluğun esasları üzerinde durulmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Altın, İthalat, Cezai Sorumluluk, Suç.

Abstract: In this study, we examine the terms of criminal liablity related to “Gold Importation” under the Code of Protection to Value of Turkish Lira (No: 1567) and the Code Of Anti Smuggling (No: 5607).

Keywords: Gold, Importation, Criminal Liablity, Crime.

I. 1567 SAYILI KANUNUN TATBİKİ VE “SUÇTA VE CEZADA KANUNİLİK” İLKESİ

1567 sayılı Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun’un 1. maddesine göre, kıymetli madenler ve kıymetli taşlar ile bunlardan üretilen veya bunları içeren her cins eşya ve kıymetlerin Türkiye’den ihracı veya Türkiye’ye ithalini düzenleme, sınırlama ve buna ilişkin kararlar alma yetkisi Bakanlar Kurulu’na aittir. Kıymetli maden niteliğinde olan her cins altının ithali ve ihracında, 1567 sayılı Kanun uyarınca düzenlenen Bakanlar Kurulu kararlarında yer alan hükümler tatbik edilecektir.

1567 sayılı Kanunun 3. maddesinin 1. fıkrasında, Bakanlar Kurulu’nun bu Kanun hükümlerine göre yaptığı genel ve düzenleyici işlemlerdeki yükümlülüklere aykırı hareket edenler hakkında üçbin Türk Lirasından yirmibeşbin Türk Lirasına kadar idari para cezası uygulanacağı belirtilmiştir. Buna göre, kişilerin altın ithali ve ihracında 1567 sayılı Kanuna dayanılarak düzenlenen Bakanlar Kurulu kararlarında yer alan hükümlere aykırılığın cezası idari yaptırım olarak düzenlenmiştir. Ancak idari para cezası, sadece ithalinde ve ihracında izne tabi olmayan kıymetler bakımından tatbik edilecek, birinci maddede sayılan kıymetlerden ithali ve ihracı izne tabi olanların gerekli izin alınmaksızın ithal veya ihraç edilmesi halinde 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu hükümlerinin suç veya kabahate ilişkin hükümleri uygulanacak, fiilin 5607 sayılı Kanun kapsamında suç veya kabahat oluşturmaması halinde ise, ithal veya ihraç edilen kıymetlerin rayiç bedeli kadar, teşebbüs halinde ise bu bedelin yarısı kadar idari para cezası uygulanacaktır.

1567 sayılı Kanunda, bu Kanuna dayanılarak düzenlenen Bakanlar Kurulu kararlarında yer alan hükümlere aykırı hareket edenler hakkında uygulanacak yaptırımlar ve suçun konusu genel itibariyle düzenlenmiş, yaptırım uygulanacak fiillerin tespiti ve bunlara ilişkin düzenleme yetkisi ise Bakanlar Kurulu’na verilmiştir. Esas itibariyle bu durum, 1982 Anayasası’nın “Suç ve cezalara ilişkin esaslar” başlıklı 38. maddesinin ihlalini gündeme getirebilecektir.