Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Çocuk Düşürtme Suçu

CAUSING ABORTION CRIME

Tahir Hami TOPAÇ

Özet: Cenin, her ne kadar sağ doğmak koşulu ile kişilik kazansa da bu durum doğumdan önce ceninin hukuki anlamda korunmasız olduğu anlamına gelmez. Yasal düzenlemelerde öngörülen şartlar ve sürenin uygun olması kaydıyla rıza dâhilinde gebeliğe son verilmesi mümkünken aksi eylemler TCK’nın 99. Maddesinde düzenlenen çocuk düşürtme suçuna vücut verecektir. Çocuk düşürtme suçu günümüze kadar birçok aşamadan geçmiştir. 765 sayılı TCK’nın ilk halinde gebeliğin sonlandırılması istinasız suç olarak düzenlenmişken yasal değişikliklerle önce tıbbi zorunluluk durumunda gebeliğin sonlandırılması suç olmaktan çıkartılmış sonrasında ise yasal süre içinde ve rızayla gebeliğin sonlandırılabileceği hüküm altına alınmıştır. 5237 sayılı TCK’nın 99. maddesinde 6 fıkra olarak düzenlenen çocuk düşürtme suçu, getirdiği önemli yeniliklere rağmen özünde 765 sayılı TCK’da yer alan çocuk düşürtme suçu ile paralel bir yapıya sahiptir.

Anahtar Kelimeler: Cenin, Doğum, Çocuk Düşürtme, Ceza, Rıza, Yetkili Kişi.

Summary: Even if pleasenta does not fall down, the child is assumed to be born and has acquired personality so pleasenta has acquired personality on condition that leaving mother’s body alive and completely. But this does not mean that pleasenta has no legal protection in the law before birth. It is possible to terminate the pregnancy provided that the conditions and time stated in the legal regulations is proper and assent is given. Violating actions may cause the abortion offence which sets forth in the Article 99 of Criminal Law. Abortion crime has gone through a phase up to now. At the first version of Criminal Law no. 765 the termination of the pregnancy was crime without exception, after the legal amendments the termination of pregnancy when there is a medical urgency (necessity) was decriminalized. Following it was ensured that in the legal term and with assent the pregnancy can be terminated. The causing abortion crime is issued in the six paragraph of the Article 99 of the Criminal Law no 5237 and although it brings new provisions, it has similar structure with the causing abortion crime foresighted in the Criminal law no. 765.

Keywords: Fetus, Birth, Illegal Abortion, Punishment, Consent, Authorized Person (Entitled Person)

GİRİŞ

Çocuk düşürtme ilkel zamanlardan günümüze kadar hukuk, tıp, sosyoloji, psikoloji, felsefe, din, demografi gibi bir çok farklı pencereden yorumlanmış gerek ülkemizde gerekse dünyada bir çok tartışmaya konu olmuş sosyal bir olgudur.

Bu süreçte kimi ülkelerde kadına özgürlük sağlama kimi ülkelerde nüfus politikasının aracı olma misyonu yüklenen çocuk düşürtmenin1 suç olarak düzenlenmesinde ya da tam tersi cezaya değer görülmemesinde bu çok yönlülük ve disiplinlerin konuya bakış açısı kuşkusuz önemli bir etkendir.

Çocuk düşürtme suçundan etkilenen temel unsurlardan ceninin, her dönemde kanunlar aracılığı ile korunmaya çalışıldığı görülmektedir. Bu aşamada ortaya çıkan cenin ile anne ve toplum arasındaki yarışan menfaatler ise her ülkeye özgü olmak üzere kanunlarla dengede tutulmaya çalışılmıştır. Ülkemizde farklı aşamalardan sonra on haftaya kadar annenin menfaati, on haftadan sonra ise ceninin yaşam hakkı üstün tutulmuştur2.